Ingrediente: Pentru blat: 4 ouă, 1 1/2 ceşti cu făină, 2 ceşti cu zahăr, 5 linguri ulei, 5 linguri apă, 1 esenţă de rom, 2 linguri cacao, un praf de sare.


Pentru crema ganache de ciocolată: 300 g ciocolată amăruie de menaj, 400 ml frişcă lichidă, un borcan compot de vişine.

Pentru glazură: 210 g ciocolată amăruie, 165 ml frişcă lichidă, 40 g unt moale, căpşune pentru decor, frunze de mentă.

Mod de preparare

BLATUL: Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Batem albuşurile bine cu un praf de sare. Fierbem zahărul şi apa până devin un sirop.

Fierbinte îl turnăm peste albuşuri şi mixăm continuu. Când am terminat de turnat tot siropul, adăugăm gălbenuşurile şi uleiul.

Amestecăm făina cu cacao şi o cernem deasupra. Amestecăm cu o lingură până se omogenizează bine toata compoziţia.

Ungem o tavă cu margarină sau ulei şi o tapetăm cu făină. Turnăm aluatul, apoi îl dăm la cuptor până trece testul cu scobitoarea.

Se lasă să se răcească. Se taie blatul pe trei nivele.

CREMA: Punem ciocolata ruptă în bucăţi împreună cu frişca pe baie de abur.

Amestecăm continuu până când ciocolata se topeşte complet. Dăm deoparte şi lăsăm la răcit.

Când s-a răcit complet dăm la frigider câteva ore până se întăreşte ciocolata.

Scoatem sâmburii la vişine şi punem la scurs. Batem crema răcită bine până îşi dublează volumul.

Adăugăm vişinele din compot şi omogenizăm încet, ca vişinele să-şi păstreze forma.

GLAZURA: Încălzim frişca până la punctul de fierbere (atenţie să nu dea în clocot), apoi o adăugăm peste ciocolata tăiată bucăţele mici şi amestecăm continuu până când se topeşte toată ciocolata.

Adăugăm frişca din nou pe foc şi adăugăm untul amestecând cu telul bine să nu rămână vreo bucăţică de unt netopită.

Lăsăm la răcit câteva minute.

ASAMBLARE: În tava în care am copt blatul punem prima foaie de blat pe care o însiropăm cu zeama de la compot.

Punem o parte din cremă, blat însiropat şi apoi cremă. Punem şi ultimul blat.

Punem tortul deasupra unui grătar şi turnăm ciocolată, astfel încât să acopere tot tortul.

Ornăm cu frişcă, căpşune trase în ciocolată şi frunze de mentă.

Poftă bună!


Trimite şi tu o reţetă delicioasă!

Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete?
Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează
apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.

Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro.
Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în
paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.

Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi
publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!


Loading...
Citeste tot despre: