Zacuscă cu ciuperci şi zacuscă de fasole - Daniela Gorgorin

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ingrediente pentru zacusca cu ciuperci: 2 kg ciuperci proaspete, 1 kg ceapă, 4 kg ardei capia şi gogoşari, 0,5 l suc de roşii, 0,5 l ulei, sare şi piper (după gust ), foi de dafin, 10-12 căţei de usturoi.

Mod de preparare: Ardeii şi gogoşarii se coc, se curăţă şi se rup fâşii, fâşii. Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă în ulei.

Ciupercile (curăţate şi bine spălate) se taie felii subţiri, se pun peste ceapă şi se amestecă cu o lingură de lemn.

Se lasă să fiarbă până când scade apa lăsată de ciuperci. Se adaugă apoi ardeii şi gogoşarii şi se pune cratiţa pentru 30 de minute la cuptor.

Se pune sucul de roşii fierbinte, condimentele şi se mai lasă la cuptor încă 20 minute.

Când zacusca a scăzut şi uleiul s-a ridicat la suprafaţă oprim focul şi punem zacusca în borcane, având grijă să îndepărtăm usturoiul şi frunzele de dafin.

A doua zi borcanele cu zacuscă se sterilizează (în cuptor).

Recomandare: Timpul de sterilizare se cosideră din momentul în care începe să fiarbă zacusca din interiorul borcanelor (apar bulele specifice fierberii).

Zacusca de fasole

Ingrediente: 2 kg fasole boabe, 1 kg ceapă, 2 kg ardei gras roşu, 0,5 kg morcov, 1 l suc de roşii, 0,5 l ulei, sare, piper, foi de dafin, cimbru.

Mod de preparare: Se alege fasolea, se spală, se lasă de seara până a doua zi în apă pentru a se înmuia.

Se pune fasolea la fiert în apă rece şi după ce dă în clocot se scurge apa şi se înlocuieşte cu altă apă fierbinte. Se repetă operaţia încă o dată şi se lasă să fiarbă bine.

În timpul acesta, ceapa tocată mărunt se sotează în ulei. Peste ceapă se adaugă morcovii daţi prin răzătoarea mare şi ardeii tăiaţi fideluţă.

Când fasolea este fiartăse scurge şi se adaugă peste compoziţia de ceapă, morcovi şi ardei. Se lasă să fiarbă la foc potrivit câteva minute, după care se dă oala cu zacuscă la cuptor pentru 30 minute.

Se adaugă sucul de roşii fierbinte, foile de dafin, sare şi piper după gust. Se lasă cratiţa în cuptor până zacusca a scăzut şi uleiul s-a ridicat deasupra. Se mai potriveşte de sare, se adaugă cimbrul şi se opreşte focul.

Zacusca se toarnă fierbinte în borcane şi a doua zi se sterilizează în cuptor.

Poftă bună!

Trimite şi tu o reţetă delicioasă!

Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.

Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.

Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
horoscop shutterstock jpg
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
horoscop casatorie jpeg
horoscop webp
Ghidul esential pentru administrarea insulinei   Alegerea instrumentelor potrivite jpg
Puteri paranormale, zodii jpg
Burețel pentru fond de ten, beauty blender, valabilitate jpg
fizioterapie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net