10 întrebări despre psoriazis

Ultima actualizare:

    Psoriazisul cu plăci este o formă comună. Petele sunt mari, roşii, acoperite cu scuame albicioase de celule moarte.www.clicksanatate.ro
Psoriazisul cu plăci este o formă comună. Petele sunt mari, roşii, acoperite cu scuame albicioase de celule moarte.www.clicksanatate.ro

Boală cronică autoimună, determinată de o defecţiune a sistemului imunitar, psoriazisul afectează aproape 2% din populaţia Europei. În România, 400.000 de persoane sunt afectate de această boală.

1. De ce apare?

Aproape 10% dintre noi avem combinaţia de gene care ne predispune la apariția bolii, potrivit estimărilor Fundaţiei Naţionale pentru Psoriazis din SUA. Totuşi, fără un factor care să o declanşeze, boala nu se va manifesta.

Specialiștii consideră că psoriazisul apare atunci când sistemul imunitar percepe greşit un semnal de pericol şi interpretează propriile celule epidermice ca pe nişte invadatori ai organismului.

2. La ce vârstă se manifestă?

Potrivit statisticilor, în cele mai multe cazuri, această afecţiune se declanșează între 15 şi 35 de ani, dar poate să apară și după vârsta de 50 de ani. În cazul tinerilor, cel mai adesea există un istoric de psoriazis în familie.

3. Care sunt simptomele bolii?

Există mai multe forme de manifestare:

- psoriazisul cu plăci: cea mai comună formă. Petele sunt mari și roșii, acoperite cu scuame albicioase de celule moarte.

- psoriazisul gutos: se declanșează cel mai adesea spre finalul copilăriei și începutul pubertății. Petele sunt mai mici și mai puțin accentuate.

- psoriazisul inversat: pete roșiatice netede în pliurile pielii.

- psoriazisul pustular: bășici cu puroi neinfectat.

- psoriazisul eritrodermic: o formă rară, profund inflamatoare, care afectează o mare parte din suprafața corpului.

- artrita psoriazică: în jur de 20% din persoanele cu psoriazis dezvoltă artrită.

Este posibil ca o persoană să dezvolte mai multe tipuri de psoriazis, în același timp.

4. Cum se tratează?

Pentru formele ușoare de psoriazis,se prescrie o combinație de corticosteroizi și derivați ai vitaminei D. Pentru psoriazisul moderat și sever, fototerapia (terapia cu lumină) urmată sub urmărire medicală poate fi eficientă, la fel și tratamentul cu un medicament numit metotrexat.

În acest moment, o nouă generație de medicamente se află în diferite stadii de testare. Mulți specialiști cred că 2 substanţe – ixekizumab şi brodalumab – ar putea reduce simptomele de psoriazis pentru un procent mare de bolnavi. Cu atât de multe opţiuni disponibile în prezent şi cu promisiunea unor medicamente noi în viitorul apropiat, mesajul este clar: există speranţă.

Află pe clicksanatate.ro dacă psoriazisul poate fi prevenit și dacă e contagios!

Cu ce înlocuiești produsele de curățenie care-ți afectează sănătatea

Mișcarea în apă crește mobilitatea articulară

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net