Din secolul al VII-lea s-au păstrat până în zilele noastre patru reguli pentru menținerea sănătății:


  1. Faceți doar lucruri placute și rămâneți doar  încondiții care sunt vesele și placute organelor și spiritului dumneavoastră;
  2. Faceți toate lucrurile minuțios, dar numai dacă ele corespund firii dumneavoastră;
  3. Obișnuiți-vă să văpriviți în mod autocritic toate acțiunile dumneavoastră;
  4. Întotdeauna folosiți lucruri care produc un echilibru între stilul dumneavoastră de viață și anotimpul în care trăiți. Astfel, veți putea avea mereu senzația de bine în organism.

Patru reguli de comportanent pentru o viață sănătoasă

Terapeuții susțin că aceste patru reguli de comportament arată că pentru o viață sănătoasă nu contează numai nutriția sănătoasă și activitatea fizică ci și nivelul mental și spiritual.

Potrivit filozofiei Ayurvedice, contactul conștient cu sinele și cu persoanele din jur reprezintă o cerință de bază pentru o sănătate deplina. Un medic occidental începe să acționize atunci când boala a apărut. În schimb, în Ayurveda accentul se pune pe prevenire.

În această situație principiul valabil este următorul: orice ajuta atingerea echilibrului și armoniei contribuie la o bunăstare de sănătate, iar orice distruge armonia poate duce la apariția bolii.

De aceea activitatea medicului ayurvedic , în comparație cu a celui occidental, include în mod obligatoriu recomandări și sfaturi pentru atingerea stării de sănătate.

Rețetele ayurvedice pentrusănătate recomandă:

-            O nutriție sănătoasă;

-            Îngrijirea minuțioasă a corpului;

-            Adaptarea la perioada anuluiși a zilei;

-            Exerciții fizice ;

-            Comportament perfect din punct de vedere etic și moral

Încadrul Ayurveda nutriția estefolosita și pentrupăstrarea și restabilirea sănătății. O nutriție corectă este considerată o sursa de vitalitate la nivel fizic și mental. Potrivit principiilor ayurvedice, mâncarea influențează și corpul dar șipsihicul. Nutriția corecta asigură claritate, o voce puternica, longevitate, mulțumire și putere.

În general, Ayurveda recomanda o alimentați evegetariana,din considerente etice. Calitățile nutritive ale cărnii, însă, sunt recunoscute și în Ayurveda; de aceea în unele cazuri, mai ales după o boală lungă care a secătuit rezervele organismului, terapeuții recomandasă se consume carne.

În Ayurveda nutriția ponderată adaptată constituției individuale se folosește atât la prevenirea câtși la tratarea bolii.

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: