40.000 de românce s-au vaccinat anul trecut împotriva virusului HPV

Ultima actualizare:

Aproximativ 40.000 de românce cu vârste cuprinse între 12 şi 45 de ani s-au vaccinat anul trecut împotriva virusului HPV, în timp ce rata de răspuns a fost de 80% în Marea Britanie.

„Pentru reuşita campaniei de vaccinare este nevoie de convingere, mai degrabă decât de impunere. Medicii români s-au bazat pe faptul că dacă ei recomandă acest lucru, atunci este lege. Dar lucrurile nu mai funcţionează aşa“, a declarat dr. Victor Olsavszky, şeful reprezentanţei din România a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu ocazia mesei rotunde organizată ieri la Palatul Parlamentului de coaliţia de prevenire a cancerului de col uterin.

Potrivit statisticilor Globocan din 2008, România este pe primul loc între statele europene privind rata de mortalitate prin cancerul de col uterin, de 12 la suta de mii de femei pe an. Principalul motiv îl constituie depistarea tardivă a infecţiei.

Virusul HPV provoacă aproape 100% din cancerele de col uterin, dar şi 40-80% din cancerele vulvare şi vaginale, 90% din cancerele anale, 35% din cancerele orofaringiene şi 23% din tumorile maligne bucale.

Statisticile au fost aduse la cunoştinţa participanţilor de către prof. dr. Albert Singer, de la departamentul de cercetare în ginecologie al Universităţii din Londra.  Potrivit specialistului, Marea Britanie a demarat deja un program de screening constând în testarea HPV, mai eficientă decât testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea infectării virale.

Schema folosită de britanici pentru prevenirea cancerului de col uterin constă în administrarea vaccinului HPV la vârsta de 15 ani, urmată de două testări HPV după vârsta de 35 de ani. Specialiştii estimează că 80% din femei se vor infecta la un moment dat cu virusul HPV, dar că 95% din ele îl elimină spontan din organism.

Citeşte mai multe amănunte pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net