5 remedii pentru crizele de fiere

Ultima actualizare:

Plantele folosite în tratamentul pentru dischinezia biliară - adică, pentru aşa-numitele „crize de fiere" -  au trei funcţii principale: să cureţe căile biliare, să stimuleze secreţia bilei şi să alunge durerea, prin combaterea spasmelor.  Bila este lichidul galben-verzui, produs de ficat şi depozitat în vezica biliară.

Măceşul

Favorizează formarea şi eliminarea bilei.

Vin de măceşe. Ai nevoie nevoie de 2 kg măceşe la 7 litri de apă şi de 2 kg zahăr. Spală măceşele coapte, dă-le prin maşina de tocat, pune-le apoi într-o damigeană mare. Lasă la foc mic un vas cu un litru de apă, toarnă zahărul şi dizolvă-l. Adaugă şi zeama de la o lămâie. Lasă să fiarbă 10 minute, apoi adaugă restul de apă rece, şi toarnă totul peste măceşele din damigeană.

Astupă bine recipientul cu un dop de cauciuc, lasă să fermenteze timp de 8 săptămâni, la maximum 20ºC, agitând zilnic. Fermentaţia se termină când seminţele şi cojile se lasă la fund. Vinul limpezit se filtrează în tifon şi se trage în sticle, bine astupate. Bea zilnic câte un păhărel de vin, dimineaţa - băutura stimulează secreţia biliară şi elimină toxinele din ficat.

Gălbenelele

Au rol antiinflamator, sedativ. Stimulează secreţia bilei şi evacuarea acesteia.  

Infuzie. Peste 2 linguriţe de plantă uscată, adaugă o cană cu apă clocotită. Lasă să se infuzeze timp de 15 minute, apoi bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor. Infuzia nu e recomandată femeilor aflate în ultima perioadă a sarcinii.

Salvia

Stimulează secreţia bilei, are acţiune antiinflamatoare, antiseptică, uşor sedativă.

Infuzie. Infuzează, timp de câteva minute, o linguriţă de frunze la o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni pe zi. Nu se recomandă femeilor care alăptează.

Sunătoarea

Are rol de stimulare a funcţiei hepatice.

Ulei. Macerează în 20 ml alcool, timp de 12 ore, circa 20 g de plantă mărunţită.  Apoi adaugă 200 ml ulei de floarea soarelui, fierbe pe baie de apă timp de 3 ore, la foc mic, apoi mai lasă 2-3 zile la macerat. Strecoară şi lasă să se depună resturile solide, timp de 24 de ore. Pune lichidul rezultat în sticluţe închise la culoare, astupate ermetic. Ia câte o linguriţă de ulei după mese.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net