6 sfaturi ca să mâncaţi sănătos de Crăciun

Ultima actualizare:

    Pentru a avea Sărbători  fericite în familie, puneţi  pe masă numai bucate  proaspte şi fără grăsimi
Pentru a avea Sărbători fericite în familie, puneţi pe masă numai bucate proaspte şi fără grăsimi

Cumpăraţi produse fără prea multe E-uri, legume şi fructe doar din Uniunea Europeană, mâncaţi puţin şi des şi faceţi combinaţii inteligente la desert. Sunt doar câteva dintre sfaturile pe care le face medicul Florin Ioan Bălănică pentru a avea un Crăciun fără probleme de sănătate şi fără kilograme în plus.

Crăciun fericit, dar şi sănătos! Aceasta ar trebui să fie urarea de pe buzele tuturor, mai ales că perioada Sărbătorilor abundă în tentaţii culinare, petreceri de tot felul şi mese în familie unde vedetele sunt mâncărurile apetisante. Însă gustul delicios nu înseamnă întotdeauna şi calitate, dacă ingredientele de bază nu sunt alese cu atenţie. 

Cumpăraţi carnea de la fermieri

Carnea trebuie achiziţionată, dacă e posibil, de la producători locali, care au hrănit animalele cu porumb, grâu, iarbă şi nutreţ fără nici un fel de adaosuri de chimicale. Apoi, ar trebui să optaţi pentru carnea cât mai proaspătă, dar şi pentru preparate care conţin ingredientele de bază.“Preparatele şi mezelurile trebuie să conţină ceea ce sunt, adică dacă vorbim de lebăr, ficat şi condiment, dacă vorbim de cârnaţi, carne, grăsime, condimente şi tot aşa. Dacă vom cumpăra din supermarket, trebuie să urmărim ca produsul să nu conţină mai mult de 2-3 E-uri şi proporţia de sare şi grăsime”, spune doctorul Florin Ioan Bălănică, medicul care a pus la punct metoda de slăbit care-i poartă numele.

Mâncaţi puţin şi des

Programul de trei mese pe zi şi două gustări rămâne în vigoare şi la final de an. Iar dacă vreţi să evitaţi să puneţi pe voi kilograme în plus, trebuie să ţineţi cont că ingredientele sănătoase fac casă bună cu reţetele uşoare. “Sarmalele pot fi preparate din carne slabă de porc, mixată cu vită şi amestecată cu mirodenii, varză murată şi supă de rădăcinoase fierte împreună cu un rasol. Sugerez oamenilor să prepare mâncarea cu supă şi nu cu rântaşuri sau prăjeli, adică, în cazul nostru, să fiarbă sarmalele în supă, adăugând şi rădăcinoasele după gust. Putem să folosim piper boabe, foi de dafin, condiment şi chiar un os cu carne slabă pentru gust. Orezul îl putem înlocui cu ciuperci la grătar, tocate mărunt”, oferă soluţii medicul care a consiliat mii de pacienţi în procesul de recâştigare a siluetei şi sănătăţii. 

Desert fără prea mult zahăr

Obiceiul de a oferi dulciuri de Sărbători este unul inspirat atât timp cât acestea au câteva ingrediente de bază, fără zahăr mult, coloranţi şi grăsimi vegetale. În schimb, ciocolata este permisă, dar doar dacă este neagră, cu un procent ridicat de cacao, peste 70%. ”Recomand consumul moderat de ciocolată neagră, 2-3 cubuleţe, în prima parte a zilei şi asociat cu activitate fizică adaptată”, spune doctorul nutriţionist. 

Consumaţi fructe cu moderaţie. O greşeală frecventă a celor care vor să slăbească sau să-şi menţină silueta este să înlocuiască dulciurile cu fructele, fără limită la cantitate.  “Fructele se consumă în prima parte a zilei, fiind o bună sursă de energie. Citricele, în toată perioada anului, sunt bogate în zaharuri şi trebuie să ne interesăm care este sursa de provenienţă. Fructele de import suferă un proces de conservare, pentru a rezista transportului, se consumă spălate şi fără coajă”, avertizează medicul.

Înlocuiţi sucurile cu apa

Cât despre sucurile dulci, acidulate, este de dorit ca acestea să fie înlocuite cu apa simplă, cu lămâie. O bună opţiune o reprezintă şi sucurile din legume verzi, bogate în antioxidanţi şi fibre, care pot fi consumate la micul dejun sau la prima gustare. Dacă veţi consuma multe legume, vă puteţi permite şi cozonacul, care trebuie mâncat la distanţă de minimum o oră de masa principală. E bine să-l combinaţi cu iaurt sau chefir, căci ajută la arderea carbohidraţilor şi a grăsimilor.

Fără alcool când mâncaţi!

Şi nu uităm de alcool, care nu trebuie combinat cu grăsimile sau zahărul! Aşadar, nu bem la mese, ci între mese, atrage atenţia Florin Ioan Bălănică. Şi e bine ca după o masă copioasă să ieşi la plimbare sau la sala de sport. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net