9 ceaiuri care nu trebuie băute seara

Ultima actualizare:

Ceaiurile sunt foarte bune la gust şi sănătoase pentru organism, însă trebuie consumate cu atenţie. Unele licori nu sunt indicate seara, dacă vrei să ai un somn liniştit şi odihnitor, pentru că au efecte asemănătoare cafelei. Iată câteva dintre acestea!

Ceaiul negru este excepţional, consumat pentru calităţile sale răcoritoare, energizante, dar şi pentru gustul intens şi aromat. Conţine mai multă teină decât ceaiul verde, dar mai puţină cofeină decât cafeaua. Dă energie corpului, de aceea trebuie evitat seara.

Ceaiul de ghimbir are efecte excelente în combaterea indigestiei, a migrenelor, a răcelilor de sezon. Însă nu trebuie consumat seara, pentru că are un puternic efect energizant, dar e ideal pentru dimineţile în care vrei să renunţi la cafea.

Ceaiul verde e recomandat tocmai în stările de oboseală cronică şi pentru creşterea capacităţii de concentrare, însă e unul dintre ceaiurile periculoase seara. Cantitatea recomandată e de două căni pe zi, până la ora 17-18.

Ceaiul de mentă se bea în caz de oboseală sau suprasolicitare intelectuală, stres sau epuizare. Acest tip de ceai nu se bea mai mult de 3 ori într-o zi şi, foarte important, nu trebuie făcute cure pe mai multe zile cu ceaiul de mentă.

Ceaiul de cătină este recomandat în cazul surmenajului, a carenţelor de vitamine, în stări de convalescenţă sau pentru creşterea performanţelor sportive. Dă un plus de energie, energie de care nu ai nevoie seara, înainte de culcare.

Ceaiul de ginseng revitalizează organismul, dă energie şi optimism. E renumit pentru că te scapă de stres şi echilibrează foarte bine nivelul zahărului din sânge. Mai mult, ajută substanţial digestia şi stimulează atenţia.

Ceaiul de aloe vera e recunoscut pentru efectul său ca tonic general care sporeşte starea de bine şi ajută la detoxifierea organismului. 

Ceaiul de lemn dulce oferă energie care îţi poate ajunge pentru o zi întreagă, spre deosebire de cafea care te ajută doar în prima parte a zilei. Astfel, e inclus pe lista licorilor care nu trebuie consumate seara.

Ceaiul de guarana este mai puţin cunoscut. Planta conţine o substanţă care ajută la recuperarea fizică rapidă după un efort susţinut. E un excitant nervos puternic care îmbunătăţeşte memoria şi întăreşte imunitatea, dar măreşte şi vitalitatea, conform www.sfatnaturist.ro. 

Plante care aduc un somn liniştitor

Muşeţelul are proprietăţi calmante. Pentru a combate stresul şi oboseala, bea o cană cu ceai de muşeţel neîndulcit, la o oră după cină. Infuzia se prepară din 2 linguriţe plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Pentru a mări acţiunea sedativă şi calmantă, muşeţelul poate fi asociat cu valeriană, mentă, precum şi cu alte plante.

Florile de tei sunt frumos mirositoare şi au efect calmant şi liniştitor. Băut seara, înainte de culcare, ceaiul de tei este uşor sedativ, influenţează favorabil stările nervoase şi induce un somn odihnitor. Sunt eficiente şi pentru reducerea tensiunii arteriale. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori la 250 ml apă clocotită. 

Ceaiul de lavandă elimină tensiunile psihice aducătoare de insomnii. Infuzia se prepară din 2 linguriţe cu plantă peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se ţine acoperit 15 minute, se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net