De fiecare dată când mănânci un aliment cu un conţinut ridicat de zahăr rişti să faci carii. Însă nu doar dulciurile sunt dăunătoare. Dr. Cristina Tanase, medic stomatolog, ne spune cum influenţează mâncarea sănătatea dinţilor.


Alimentele cu conţinutul cel mai ridicat de zahăr şi care duc la formarea cariilor sunt considerate dulciurile: prăjiturile, fursecurile şi ciocolata.

Ce nu ştim noi este că aproape la fel de dăunătoare sănătăţii dentare pot fi şi bananele, unele cereale pentru micul dejun, pâinea şi biscuiţii.

Efectul cariogenetic al carbohidraţilor depinde atât de contactul cu dintele cât şi de durata acestuia, în concluzie, alimentele moi, lipicioase, cu adezivitate şi vâscozitate crescută (caramelele, jeleurile) favorizează apariţia cariilor.

Studiile arată că alimentele lipicioase sunt de 10 ori mai periculoase decât băuturile îndulcite, prin prisma duratei contactului acestora cu suprafeţele dentare. Băuturile acidulate sunt considerate dăunătoare, acizii erodând smalţul, lucru care duce la apariţia cariei dentare.

Indicate sunt alimentele "detergente", precum legumele, fructele bogate în vitamina C, alunele, nucile, brânzeturile,care, la sfârşitul meselor, compensează scăderea ph-ului, deci scad riscul apariţiei cariei.

Respectaţi regulile de igienă orală! Cristina Tănase, Medic stomatolog, clinica Trident

Periajul dinţilor trebuie să devină un obicei încă de la apariţia primilor dinţi pe arcadele bebeluşilor

Tehnica de periaj este foarte importantă, având în vedere atât toate suprafeţele dentare, cât şi gingia.

Durata optimă pentru un periaj corect e de circa 3 minute, de cel puţin două ori pe zi

Periuţa de dinţi, indiferent că e manuală sau electrică, trebuie să aibă peri medii.

Mijloacele secundare dar extrem de folositoare igienei orale sunt apa de gură, cu sau fără clorhexidină, aţa dentară, duşul bucal, periuţele interdentare şi guma de mestecat.

Citiţi mâine ce beneficii aduce spanacul pentru sănătate.


Loading...
Citeste tot despre: