Renunțarea la carbohidrați, implicit la amidon, poate să ducă la topirea grăsimilor și la scăderea apetitului, darm pe termen lung, poate provoca probleme de sănătate.

Amidonul este un tip de carbohidrat, alături de fibre și zaharuri. În timp ce multe diete de slăbire sugerează restricționarea consumului de amidon, acesta nu îngrașă. Multe alimente amidonoase sunt hrănitoare. În lipsa lor, oxigenul ajunge cu o mai mare greutate la țesuturi și au de suferit inima, ficatul, rinichii.

Carbohidrații simpli sunt transformați de corp în grăsime pe care o depozitează. Spre deosebire de aceștia, cei complecși, categorie în care se găsește și amidonul, sunt absorbiți lent și-ți dau energie. Prin urmare, nu elimina cu totul alimentele care conțin carbohidrați, ci înlocuiește-le cu unele bune, cum sunt cele care îți aduc un plus de carbohidrați complecși, ca leguminoasele.

Cel ușor digerabil crește glicemia

În compoziția amidonului intră 2 substanțe: amilopectina și amiloza. Alimentele bogate în amilopectină au un indice glicemic mai mare decât cele cu un conținut ridicat de amiloză. Dacă acestea sunt prăjite, nivelul de amiloză va scădea mai mult, favorizează îngrășarea și nu sunt permise în dieta de slăbit, nicidecum în regimul diabeticilor și hipertensivilor.

Atuurile amidonului rezistent

După cum indică și denumirea acestui tip de amidon, acesta rezistă pe parcursul procesului de digestie, dar fără a fi inutil, deoarece hrănește bacteriile bune ale intestinului, în special pe cele din zona colonului, stimulează absorbția mineralelor, accelerează metabolismul și reduce nivelul glucozei din sânge. Nu este absorbit în întregime de organism, la nivelul intestinului subțire, dar susține asimiliarea substanțelor nutritive din alimente. Din acest motiv alimentele care conțin amidon rezistent reduc apetitul culinar și permit scăderea în greutate.

Află pe Clicksanatate.ro surse bune de amidon!

Ai hepatită? Iată dieta ta!

Cum îți influențează dieta echilibrul hormonal

Loading...