Anemie? Trateaz-o cu sfeclă roşie!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pentru că are calităţi vitaminizante, sfecla roşie este des recomandată în curele care combat anemia. Această rădăcinoasă furnizează energie şi revitalizează organismul. Află din numărul de februarie al revistei “Click! Sănătate” ce poţi trata cu remediile pe bază de sfeclă!

Ştiai că sfecla roşie e una dintre puţinele legume care în urma preparării termice nu-şi pierde elementele nutritive? O poţi consuma coaptă sau în stare crudă cât mai des. Fiind benefică pentru sănătate, este indicat să nu-ţi lipsească din meniu. 

Are acţiune remineralizantă

Frunzele de sfeclă sunt bogate în vitamine, în special A, K, B2 şi B9, dar şi B1, B6, C şi E. Sunt remineralizante şi reprezintă o sursă excelentă de cupru, fier, magneziu, mangan, calciu şi potasiu. Graţie acestor nutrienţi, sfecla constituie un remediu preţios în caz de anemie. Sucul de sfeclă ajută la formarea sângelui, datorită fierului din compoziţie, care contribuie la creşterea numărului de globule roşii. 

Bea zilnic 1 pahar cu suc de sfeclă roşie, în cure de 3 săptămâni, şi simptomele anemiei vor dispărea. Alte boli grave, cum sunt leucemia, pot fi ameliorate, dacă se consumă zilnic cel puţin 200-300 g de sfeclă roşie, gătită sau ca atare.

Adjuvant în tensiunea arterială

Sfecla roşie poate să combată hipertensiunea, fiind bogată în potasiu, acid folic şi betanină. Reglează tensiunea arterială şi protejează sistemul cardiovascular, deoarece îmbunătăţeşte activitatea musculaturii inimii. Anual, e indicat să ţii 2 cure de câte 2 luni cu suc de sfeclă şi alte legume. Ai nevoie de rădăcină de sfeclă, morcovi, rădăcină de ţelină şi ghimbir. După ce le bagi în storcător şi le pasezi, începi cura cu 50 ml de suc pe zi, crescând doza progresiv, până ajungi la 300 ml zilnic.

Accelerează metabolismul

Datorită conţinutului său ridicat de minerale, vitamine şi fibre (80%), sfecla ameliorează tranzitul intestinal şi uşurează digestia. Dacă ai probleme cu stomacul sau suferi de sindrom de colon iritabil, mănâncă sfeclă roşie coaptă sau fiartă. Pentru a accelera metabolismul, fă un amestec dintr-o bucăţică de sfeclă fiartă, 1 linguriţă de hrean şi 1 lingură de miere, pe care îl mănânci după masă. 

Bună în sarcină

Gravidele care mănâncă 100 g de sfeclă roşie pe zi asigură corpului 28% din aportul necesar de vitamina B9 (acid folic), care e vitală pentru devoltarea neurologică a fătului. Vitamina B9 are un rol major în reducerea riscului de malformaţii ale tubului neural la făt (spina bifida). E bine ca gravidele să mănânce în fiecare zi salată de legume în care să includă şi sfeclă roşie, dată prin răzătoare.

Stimulează ficatul

Sfecla ajută ficatul să proceseze uşor alimentele şi grăbeşte eliminarea toxinelor. O poţi consuma sub formă de sucuri, gătită sau în salată. Prepară o salată dintr-o ceaşcă de sfeclă făcută bucăţele sau dată prin răzătoare, 2 linguriţe cu ulei de măsline extravirgin şi sucul de la o jumătate de lămâie.Mănânci din salată câte 2 linguri la fiecare 2 ore timp de 7 zile consecutiv.

Previne cancerul 

Frunzele de sfeclă, crude sau gătite, conţin luteină şi zeaxantină, 2 compuşi antioxidanţi din grupul carotenoidelor, care au dovedit efecte pozitive în prevenirea şi tratarea anumitor cancere. Mai mult, aceste substanţe care se găsesc şi în broccoli, dovleac şi ţelină sunt binefăcătoare pentru sănătatea ochilor, prevenind degenerescenţa maculară şi cataracta. Studiile efectuate pe cobai arată că betanina, pigmentul roşu din compoziţia sfeclei, are un rol preventiv în apariţia cancerelor de piele, de ficat şi de plămâni, în vreme ce carotenoidele din frunze ar putea reduce riscul de cancer de sân şi de plămâni. Betanina poate creşte capacitatea sângelui de a duce oxigen la nivelul celulelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net