Loc de joacă, holuri şi saloane cu pereţii desenaţi cu diverse personaje din filmele de animaţie şi personal prietenos şi amabil. Aşa arată unul dintre spitalel de stat din Bucureşti destinat copiilor. Este vorba despre Spitalul Gomoiu.


Primarul gabriela Firea a vizitat, vineri, spitalul Gomoiu din Capitală şi a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii în care arată cum un spital de stat din România rivalizează cu cele mai performante unităţi sanitare din mediul privat.

„Acesta nu este un spital privat, așa cum ați fi tentați să credeți, ci este unul construit și dotat de Primăria Capitalei. Da, se poate și la stat, am schimbat modul în care facem multe dintre investițiile publice, pentru că ne adresăm oamenilor și nu urmărim doar rezultate exprimate în cifre, ci și să aducem o stare de bine celor pentru care le realizăm.

Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu este singurul spital de copii din București construit de la zero, un proiect pe care l-am găsit blocat, - un șantier închis -, și pentru care am identificat soluții de a fi reluată și finalizată construcția”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

sala-de-mese-gomoiu.jpg

Sala de mese Spital Gomoiu
Sala de mese Spital Gomoiu
foto: Facebook Gabriela Firea

Ce dotări are Spitalul Gomoiu din Capitală

Edilul a povestit cum în aceşti ani a fost finalizat proiectul după ce au fost depăşite procedurile greoaie de achiziţii pentru dotarea cu echipamente moderne a bucătăriei și biberoneriei.

Spitalul dispune și de un ambulatoriu modern, pe care l-am inaugurat în 2017, care are deja și un loc de joacă atractiv.

„Apreciez și contribuția celor 4 fundații care au făcut că spitalul să fie unul mai primitor, mai potrivit pentru copii – fiind animat cu personaje de poveste și din desene”.

Loc de joacă modern la Ambulatoriul spitalului

Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”) dispune de un loc de joacă modern și atractiv, special amenajat pentru micuții pacienți care se prezintă la consultații.

 „Acest spațiu a fost gândit pentru a le ușura celor mici perioada de spitalizare. Pacienții copii au nevoie de o mai mare atenție din partea noastră, a tuturor, și trebuie încurajați. Valoarea totală a investiției realizată de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pentru locul de joacă se ridică la aproape 35.000 euro, ce face parte dintr-un proiect amplu deblocat în anul 2016. Unul dintre cele mai importante rezultate este faptul că rata de redirecționare spre alte unități medicale a scăzut de la 3.000 la 0 – dacă înainte de aceste lucrări apăreau situațîi în care pacienții nu puteau fi tratați pe motivul lipsei de echipamente adecvate, în ultimii doi ani nu au mai existat astfel de cazuri, dotările asigurate de Primăria Capitalei, prin ASSMB, fiind de ultimă generație. Spitalul are acum 11 specializări, iar timpul de diagnosticare a scăzut cu până la 50%”, a spus Gabriela Firea .

parc-gomoiu.jpg

Loc de joaca la spitalul Gomoiu
Loc de joaca la spitalul Gomoiu
foto: Facebook Gabriela Firea

Locul de joacă este de fapt  un mini-părculeț, un loc de relaxare pentru cei mici, prevăzut cu: foișor cu acoperiș, foișor fără acoperiș, trei tobogane, două de 2,5 metri lungime și unul de 1,5 metri lungime, un carusel cu băncuțe și platformă, balansoar, figurină pe arc, leagăn cu două scaune și opt bănci.

Amenajat cu pavele de cauciuc, spațiul de joacă a fost gândit în așa fel încât și copiii cu nevoi speciale să fie în siguranță. Mai mult, pentru aceștia există o zonă de joacă dedicată, în care se regăsesc dotări adecvate copiilor cu nevoi speciale: carusel pentru copii, leagăn și ansamblu de joacă.

Pereţi pictaţi cu personaje din desene animate

Pereții interiori au fost decorați cu scene din povești pentru copii, animăluțe sau desene animate, printr-o colaborare cu 4 fundații Picturile îi bucură pe cei mici, le fac perioada de spitalizare mai plăcută și atmosfera generală mai primitoare.

Modernizări cu fonduri UE

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” a fost reabilitat și modernizat, cu finanțare europeană, lucrările fiind finalizate în anul 2017. Valoarea finală a proiectului a fost de peste 1,6 milione euro, din care 1,5 milioane euro din fonduri nerambursabile și cofinanțare de la bugetul local de aproximativ 133.000 euro. Unitatea a avut aproximativ 26.000 de pacienți în ultimii doi ani, iar cazurile de redirecționare motivate de lipsa dotărilor specifice au scăzut la 0.

firea-spital-gomoiu-pereti-desenati.jpg

Spitalul Victor Gomoiu
Spitalul Victor Gomoiu
foto: Facebook Gabriela Firea

Principalele rezultate estimate ale proiectului de reabilitare a Ambulatoriului integrat vizează creșterea cu 50% a numărului pacienților tratați anual, de la 19.580 la 29.370 pacienți.

Au fost realizate lucrări de reabilitare şi consolidare a clădirii ambulatoriului integrat (lucrări de arhitectură, lucrări de rezistență, lucrări de instalații, izolații); lucrări de modernizare ce cuprind recompartimentări conform circuitelor şi fluxurilor medicale aprobate (inclusiv pentru accesul şi deplasarea pe verticală a persoanelor cu dizabilități), finisaje specifice unităţilor sanitare, desfacerea şi executarea instalaţiilor conform structurii noi de funcţionare propuse.

Totodată a fost realizată dotarea cu echipamente tehnologice şi medicale specifice, inclusiv mobilier pentru cabinetele medicale nou înfiinţate (dotări clădire, mobilier specific pentru dotarea infrastructurii serviciilor de sănătate, dotări de specialitate cu echipamente şi aparatură medicală). Printre acestea, și un computer tomograf performant.

În ambulatoriul Gomoiu lucrează 12 medici și 13 asistente. Unitatea, în suprafață de 1.180 mp, dispune de 11 specializări: Dermatologie, Pediatrie Generală, Kinetoterapie, ORL, Oftalmologie, Endocrinologie, Ginecologie pediatrică, Neuropsihiatrie, Neurologie, Ortopedie, Alergologie. În plus, în cadrul acestui spațiu, există și cabinete medicale cu alte specializări: Psihologie, Logopedie, Laborator Explorări Funcționale cu asistent și cabinet Computer Tomograf.

desene-pe-pereti-gomoiu.jpg

Desene pe pereţi la Spitalul Gomoiu
Aşa arată pereţii Spitalului Gomoiu
foto: Facebook Gabriela Firea

Investițiile face parte din Strategia municipală în domeniul sănătății realizată în actualul mandat – pentru a crește calitatea actului medical, accesul populației la teste și terapii moderne și nivel de educație al acesteia în domeniu.

Primăria Capitalei transmite că va realiza, prin ASSMB, investiții în cele 19 spitale, în domeniul medicinei școlare, prin proiecte de sănătate dedicate bucureștenilor și prin campanii de informare/conștientizare.

 

Citeşte şi: 

Așa arată acum secția de ortopedie de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”

Uite cum arată ventilatorul neonatal de 35.000 de euro! Aparatul salvează viețile bebelușilor născuți prematur la Spitalul Universitar din București

 
 
Loading...