Așa previi și tratezi înțepăturile de insecte!

Ultima actualizare:

    Iritaţia dată de înţepăturile de ţânţari poate fi combătută cu pastă de bicarbonat de sodiu.www.clicksanatate.ro
Iritaţia dată de înţepăturile de ţânţari poate fi combătută cu pastă de bicarbonat de sodiu.www.clicksanatate.ro

Atacurile unor insecte precum țânțarii sau căpușele pot fi prevenite cu câteva măsuri. În cazul în care ai fost înțepat deja, este bine să știi ce să faci pentru a nu agrava simptomele.

Umezeala și căldura le priesc insectelor, iar pentru noi acest lucru înseamnă înțepături cu bine cunoscutele iritații locale, roșeață și mâncărimi. Cele mai frecvente sunt înțepăturile de țânțari, care aproape că sunt inevitabile, urmate de cele ale albinelor, viespilor, păianjenilor și căpușelor.

Prin înțepătura țânțarilor (femelele sunt cele care atacă) este injectată și o cantitate mică de salivă, care are în compoziție substanțe anticoagulante. Acestea sunt, de altfel, și cele care dau reacțiile locale specifice.

Măsuri preventive

Dacă urmează să îți petreci mai mult timp în locurile unde există țânțari, este bine să limitezi cât poți de mult înțepăturișe acestora. Folosește produse repelente, care țin la distanță țânțarii în general, 4 ore. Evită să porți haine de culori deschise și să te dai cu parfumuri puternice, întrucâte atrag țânțarii. Este bine să eviți locurile cu multă vegetație sălbatică.

Scărpinarea agravează mâncărimea

Reacția firească după o înțepătură este să ne scărpinăm, dar acest gest nu face decât să accentueze simptomele. Corect este însă să spălăm locul cu apă rece și săpun sau să aplicăm o soluție dezinfectantă. De asemenea, un cub de gheață sau o compresă cu apă rece are acțiune antiinflamatoare.

Oțetul are efect antiseptic, iar apa mentolată va reduce din intensitatea mâncărimilor. În cazul înțepăturilor de albine, acul se va scoate cu mare grijă, cu ajutorul unei pensete.

Pot produce alergii

Deși, în majoritatea cazurilor, îngrijirea la domiciliu este suficientă, uneori pot apărea reacții alergice în urma înțepăturilor de insecte.

Rar, poate apărea însă o reacție alergică, care poate fi periculoasă, chiar fatală. Cele mai multe astfel de reacții sunt date de albine și viespi. Alergia la înțepătura acestor insecte se manifestă printr-o umflătură, înroșire și mâncărime, care se mențin câteva zile.

Dacă apar scăderea bruscă a tensiunii, amețeală și respirație dificilă, poate fi vorba de șoc anafilactic, ce necesită tratament de urgență. În general, celor cu reacții severe la înțepăturile de insecte, medicii le recomandă o trusă de urgență ce conține o seringă cu adrenalină care se injectează intramuscular, la nevoie. Chiar și după această injecție, este nevoie de prezentarea la medic.

Află Clicksanatate.ro soluții naturale pentru înțepăturile de țânțari!

Sucurile și supele de rădăcinoase, leacurile bolilor digestive ale verii

Sfaturi pentru a scăpa rapid de celulită

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net