Atenție! Consumul de alcool te trimite la urgențe

Ultima actualizare:

    Victimele au fost transportate cu ambulanta la spitalFoto: arhivă
Victimele au fost transportate cu ambulanta la spitalFoto: arhivă

Sute de români ajung la urgențe în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Unii pentru că au mâncat prea mult, alții pentru consumul exagerat de alcool. Din păcate, mulți dintre cei cu afecțiuni cronice și-au întrerupt tratamentul în ziua de Crăciun pentru a se ”bucura” de mesele copiase, însă distracția s-a terminat pe patul de spital.

Prima zi de Crăciun a trimis la camerele de gardă ale spitalelor din București zeci de pacienți bolnavi de diabet sau cu boli cardiovasculare. Alții au ajuns la urgențe după ce au consumat prea mult alcool. Peste 200 de apeluri de urgență au fost înregistrate pe 25 decembrie în Capitală, potrivit știrileprotv.ro

Doi din trei pacienți, la spital de la alcool

În țară lucrurile nu au stat diferit. La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului ,,Nicolae Oblu " din Iași, doi din trei pacienți au ajuns la urgențe după ce au băut prea mult. Nu au lipsit însă agresiunile domestice, șoferii beți, tentativele de suicid și comele. Însă nu este o surpriză. Zeci de pacienți au nevoie de asistență medicală în fiecare an chiar din prima zi de Crăciun. Anul trecut, pentru prima dată, patologia etilico-traumtatică şi toxică a echilibrat și chiar depăşit că număr şi gravitate patologia digestivă, chiar dacă afecțiunile digestive cauzate de reluarea bruscă a alimentației bogate în carne și grăsimi după perioada postului ocupă un segement important în patologia perioadei”, a explicat Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe pentru Click.ro.

Din tablou nu au lipsit colicile biliare, gastritele, ulcerele criza, pancreatitele și hemoragiile digestive ce au necesitat urgent evaluare clinică, imagistică și biologică și necesită terapie în urgență.

”O parte dintre aceștia pot fi rezolvați doar chirurgical iar cazurile grave sunt internate la terapie intensivă. Cei mai mulți pacienți preferă însă tratamentul ambulator şi continuarea petrecerii la domiciliu.

Excesul de alcool rămăne o constantă a sezonului, valorile alcoolemie depăşind adesea 200, 300 sau chiar 500mg%”, a mai spus doctorul Ciuhodaru.

Medicul a mai precizat că tot în această perioadă ajung la urgențe și cazuri de tentative de sinucidere, unele tot pe fondul consumului de alcool și în contextul conflictelor asnice.

Tratamentele pentru afecțiunile cronice nu trebuie întrerupte

Specialiștii spun că proteinele şi lipidele încetinesc absorbţia alcoolului, aşa că ar trebui să mâncaţi şi înainte, şi în timpul petrecerii. Metabolizarea durează 24 de ore până ce urmele de alcool ies din sânge. Mai trebuie știut că energizantele, cafeaua şi dulciurile sporesc efectul băuturii.

”Reamintim celor cu afecțiuni cronice digestive (ulcere, gastrite, pacreatite, ciroze, colecistopatii), cardiace (hipertensiune, cardiopatii ischemice, insuficiență cardiacă) sau metabolice (diabet, guta) că respectarea regimului igienodietetice este necesară și în această perioadă iar eventualele abateri se vor face după consultul medicului de familie. În niciun caz nu se va întrerupe tratamentul în cazul afecțiunilor cronice doar pentru a putea mânca și bea”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Specialiștii transmit că excesul de alcool nu este benefic iar comele etilice sau tulburările de ritm cardiac pot fi letale.

Este de preferat ca cei care au consumat în exces carne și grăsimi să nu uite și salatele din fructe și legume proaspete pentru a asigura un regim echilibrat precum și plimbările în aer liber pentru a compensa măcar puțin din excesul caloric pe care vor fi nevoiți să-l contrabalanseze în zilele următoare.

Există leac și pentru cei care au consumat alcool în limite normale, însă tot s-au ales cu o mahmureală a doua zi. O zeamă de varză sau un ceai verde îi poate ajuta să treacă mai ușor peste amețeala de după sărbători. 

Citește și: 

Adio mahmureală iarna asta! 6 sfaturi utile pentru petrecăreții care trag la măsea de sărbători

Cele mai importante secrete ale consumului de alcool

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net