Actorul Florin Busuioc a făcut infarct imediat cum a ieșit din secnă. S-a prăbușit și a fost operat de urgență. Prezentatorul rubricii meteo, de la PRO TV, ori a neglijat simptomele ori nu le-a cunoscut. Iată 4 simptome care indică declanşarea unui infarct.


Actorul Florin Busuioc a făcut infarct imediat după ce s-a încheiat spectacolul ”Central Park”, pe scena Filarmonicii din Craiova. Nici nu a știut ce l-a pus la pământ, fie că nu se ccunoștea că are probleme cu inima, fie că neglijase simptomele care îl anunța că inima lui este obosită.

Infarctul în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar incidenţa acestora în rândul persoanelor tinere a crescut alarmant.

Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupun bolile cardiovasculare şi oferă o serie de recomandări în acest sens, scrie adevarul.ro. 

 • La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece nu supravieţuieşte. 
 • În fiecare zi în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic.
 • Unul din cinci supravieţuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an.
 • La nivel mondial, 17,9 milioane de persoane au murit din cauza acestora într-un singur an (31% din numărul total al deceselor).
 • Infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaţilor) este tot mai frecvent la femei. Vârsta nu mai este un factor de siguranţă.

4 simptome care indică declanşarea unui infarct

Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept ,,atacuri de panică”).

 1. Durerea precordială ,,clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.
 2. La nivel osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul gâtului. braţelelor, umerilor sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.
 3. La nivel respirator: senzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
 4. La nivel digestiv: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

7 metode pentru prevenirea unui infarct

1. Renunţaţi la fumat.

2. Reduceţi stresul.

3. Faceţi mişcare.

4. Slăbiţi.

5. Controlaţi tensiunea arterială.

6. Faceţi un EKG.

7. Verificăţi nivelul colesterolului şi glicemiei.

E bine să știți

 • Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă.
 • Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.
 • Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct este letală!
 
 
Loading...