Atenție la pneumonie!

Ultima actualizare:

    Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe, depinzând de germenele care a cauzat-o.www.clicksanatate.ro
Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe, depinzând de germenele care a cauzat-o.www.clicksanatate.ro

Boală cauzată de diverși microbi, mai ales bacterii, pneumonia este o afecțiune potențial gravă mai ales pentru copii, pentru bolnavii cronic și pentru cei cu imunitatea scăzută.

Pneumonia reprezintă inflamarea țesutului pulmonar, ca urmare a unei infecții cu diverse microorganisme (bacterii, virusuri). Boala se declșanșează în urma inhalării acestor microbi, prin migrarea lor pe cale sangvină sau când particule din cavitatea bucală sunt aspirate în plămâni. Boala poate avea forme variate, de la ușoară la potențial mortală. „Pnemoniile sunt, în general, afecţiuni severe, care sunt asociate de multe ori cu deficient imun şi necesită supraveghere medicală atentă, pentru prevenirea complicaţiilor”, afirmă prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

Este de mai multe tipuri

Există mai multe criterii de clasificare a pneumoniilor. În funcție de etiologia agentului patogen există pneumonii bacteriene, virale, fungice și parazitare. După mediul în care apar, pneumoniile sunt comunitare (serviciu, grădinițe) sau nosocomiale (contractate în spitale).

Pneumonia bacteriană. Printre cele mai frecvente bacterii care produc pneumonie, se numără Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Pneumonia pneumococică poate fi prevenită prin imunizarea cu vaccinul antipneumococic, care este destinat atât copiilor, cât și adulților. Există bacterii atipice (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae), care cauzează pneumoniile interstițiale.     

Pneumonia virală. Jumătate din cazurile de pneumonie sunt cauzate de virusuri precum cele care produc răceală sau gripă (rinovirus, coronavirus etc.). Forma virală a pneumoniei este prezentă mai ales la gravide și la cei cu diverse boli (cardiovasculare, respiratorii).

Pneumonia contractată în spital este prezentă mai ales la cei internați în secțiile de terapie intensivă. Este mai dificil de tratat, fiind nevoie de anumite scheme terapeutice. 

Pneumonia de aspirație apare în urma inhalării unui corp străin în arborele bronșic.

Mai frecventă la copii și bolnavi

Printre categoriile care au un risc mai mare de se îmbolnăvi de pneumonie se numără copiii (cei care cresc într-un mediu în care se fumează au un risc dublu), persoanele în vârstă, cei cu boli respiratorii cronice (astm bronșic, BPOC), cu afecțiuni care slăbesc imunitatea (infecția cu HIV, cancer) sau care iau medicamente imunosupresoare. De asemenea, au o probabilitate mai mare de îmbolnăvire cei care au o infecție respiratorie acută (răceală, gripă), fumătorii și personalul medical.

Febra instalată brusc, printre simptome

Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe, depinzând de germenele care a cauzat-o, de vârsta și de starea persoanei. Printre simptome se numără creșterea bruscă a temperaturii, cu sau fără frisoane, tuse cu expectorații mucopurulente, stare generală de rău, dureri de cap și musculare, respirație îngreunată. Trebuie consultat de urgență medicul dacă temperatura este mai mare de 40 °Celsius, dacă pulsul este prea rapid și dacă apare confuzia.

Află pe clicksanatate.ro ce analize medicale sunt necesare pentru a depista pneumonia!

Dieta potrivită dacă ești în convalescență

Remedii naturale care diminuează febra și durerea

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net