Atenție la țânțari și căpușe! Metode eficiente pentru a te feri de aceste insecte periculoase

Ultima actualizare:

    Când ieșim afară este important să ne protejăm de țânțari și căpușe cu spray-uri antiinsecteFOTO: Pixabay.com
Când ieșim afară este important să ne protejăm de țânțari și căpușe cu spray-uri antiinsecteFOTO: Pixabay.com

A venit sezonul cald și vrem cu toții să ne bucurăm de vremea frumoasă de afară. Însă, trebuie să avem grijă la insectele ascunse în vegetație. Au apărut deja țânțarii și căpușele ale căror înțepături, deși par inofensive, pot aduce boli grave, chiar mortale. În unele orașe, autoritățile au început deja dezinsecția, însă, din cauza ploilor din ultima perioadă substanțele repelante împrăștiate pe copaci și iarbă, scad în eficiență.

În timp ce căpuşele pot transmite boala Lyme, ţânţarii pot fi transmiţători de virus West Nile, ambele afecţiuni grave. Astfel că ar fi bine să ne ferim și noi de aceste insecte. Iată câteva sfaturi de la specialiști care ar trebui să ținem cont pentru a nu avea probleme.

Cum să ținem țânțarii departe de case

Putem folosi, desigur, spray-uri din comerț care distrug mai multe tipuri de insecte: țânțari, muște, căpușe, etc. Însă acestea pot conține și substanțe toxice și nu sunt recomandate pentru asmatici sau cei care au diverse alergii și sunt contraindicate pentru cei care au copii mici. Mai este și varianta pastilelor de țânțari care se folosesc cu un dispozitiv special pentru priză. Reprezintă o metodă destul de ieftină, însă efectul durează o noapte. Din fericire sunt și pastile care pot fi puse și în camera copilului, fără miros și, se pare că acestea nu conțin substanțe nocive. După utilizări este necesară ventilarea încăperilor.

Bețișoare parfumate și uleiuri esențiale

Găsim în comerț bețișoare parfumate speciale pentru țânțari. Le aprindem, iar mirosul lor, de obicei de lămâie sau lavandă, îndepărtează insectele. Și uleiurile esențiale au un rol important în protecția față de țânțari și căpușe. Dacă îţi place mirosul de cuişoare, presară zilnic într-un recipient puţin ulei esenţial şi vei scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.

Dacă aveți de unde culege câteva frunze de nuc, le puteți usca și arde, iar fumul acestora va îndepărta țânțarii.


    Plantele aromatice gonesc țânțariiFOTO: Pixabay.com
Plantele aromatice gonesc țânțariiFOTO: Pixabay.com

Îngrediente din bucătărie

Bicarbonatul de sodiu are multe virtuţi, căci în spatele pudrei albe se află un puternic insecticid netoxic. Amestecă o linguriţă de bicarbonat cu 4 linguri de ulei de măsline. Pune soluția obținută într-o sticlă cu pulverizator și adaugă jumătate de litru de apă. Pulverizează de mai multe ori pe zi, până la dispariţia insectelor.

Și foile de dafin te scapă de insecte. Tot ce trebuie să faci este să aprinzi două-trei frunze, într-un bol de ceramică, rezistent. În câteva zile vei observa că nicio insectă nu iți mai trece pragul casei.

Condimente în ghiveci

Măghiran, mentă, cimbru, busuioc, mărar. Sunt plante aromatice pe care le folosim frecvent în prepararea mâncărurilor. Însă te poți baza pe ele când vine vorba de acești oaspeți nepoftiți. Poți pune pe balcon sau pe pervazul ferestrei de la bucătărie câteva ghivece cu astfel de plante și veți avea o adevărată armată verde împotriva acestor ”invadatori”.  

Cum ne ferim de insecte când ieșim afară

Uleiul esenţial de muşcată e un excelent repulsiv pentru ţânţari. Amestecă o picătură de ulei esenţial de muşcată cu 10 picături de ulei vegetal şi aplică pe zonele expuse ale corpului. Atenţie: uleiul esenţial de muşcată e interzis în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, este indicat să spray-uri sau loţiuni antiinsecte pentru corp atunci când ieşi în parc sau la pădure. Le găseşti în supermarketuri sau în farmacii şi costă între 10 şi 30 de lei și sunt destinate și adulților și copiilor.


    Mușcătura căpușei este extrem de periculoasăFOTO: Pixabay.com
Mușcătura căpușei este extrem de periculoasăFOTO: Pixabay.com

Când ieșim în natură este recomandat să purtăm haine care să ne acopere mâinile si picioarele, sa nu stăm direct pe iarbă, iar când ne întoarcem acasă, să verificăm cu atenție animalele de companie pentru a vedea dacă nu cumva se ascunde vreo căpușă în blana lor. 

Cum ne protejăm curtea și terasa de insecte

Dacă aveți curte și vreți să nu aveți probleme cu țânțarii și căpușele, nu lăsați iarba să crească prea mult și folosiți soluţii speciale pentru plante. Puteți prepara o soluţie naturală pentru stropit: 1/3 bere stătută (de orice fel), 1/3 sare amară numită şi sare epsom (sulfat de magneziu) şi 1/3 apă de gură (ce conţine alcool). Pulverizați pe  gazon, gard viu, și alte plante din curte.

Eliminați zonele din jurul casei care se umplu cu apă sau unde stagnează apa când plouă şi goleşte recipientele în care se colectează apa de ploaie, precum bidoane, recipiente din plastic, farfuriile  ghivecelor de flori, găleţi, tomberoane, butoaie, roabe, cauciucuri vechi. Acesta sunt locurile preferate de ţânţari pentru reproducere. Instalați ventilator pe terasă. Ţânţarii sunt goniţi de vânt.

Nu aruncați la gunoi zaţul de cafea. Aruncați-l în grădină! Acesta absoarbe oxigenul din apă şi forţeză larvele ţânţarilor să iasă la suprafaţă. Astfel, ţânţarii nici măcar nu mai apucă să ajungă maturi şi să înţepe.

Trebuie ştiut că o căpuşă infectată poate transmite, la rândul ei, infecţia numai dacă rămâne înfiptă în piele mai mult de 24 de ore.

Citește și: 

21 de sfaturi ca să ţii căpuşele şi ţânţarii departe 

Cum să recunoști simptomele mușcăturii de căpușă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net