Atenţie, părinţi! Locurile de joacă sunt un focar de infecţie

Ultima actualizare:
Alin Constantinescu, expert tehnic în domeniul parcurilor de distracţie, trage serioase semnale de alarmă vizavi de igiena din aceste spaţii
Alin Constantinescu, expert tehnic în domeniul parcurilor de distracţie, trage serioase semnale de alarmă vizavi de igiena din aceste spaţii

V-aţi întrebat vreodată cine şi cum curăţă toboganele, balansoarele, covoarele şi toate aparatele de la locurile de joacă? Vă răspunde un expert tehnic: se curăţă rar şi prost, fără a respecta nici o regulă în domeniu.

Altfel spus, locurile de joacă, atât cele de la exterior, cât şi cele din interior, sunt un focar de infecţie. Acum, în plin sezon de gripă, să-ţi duci copilul la joacă este nebunie curată.

Nici locurile de joacă de la exterior nu sunt igienizate
Nici locurile de joacă de la exterior nu sunt igienizate

Aşa cum există legislaţie care reglementează curăţenia în şcoli şi grădiniţe, există legi care reglementează dezinfectarea spaţiilor de joacă. Potrivit acestora, la sfârşitul fiecărei zile trebuie să se aspire praful şi să se şteargă, cu soluţii dezinfectante, toate zonele pe care copiii pun mâna (bare, tobogane). Săptămânal,  trebuie dezinfectate echipamentele mai mari, salteaua de sărit, îmbrăcămintea de prelată şi de PVC. 

Lunar, trebuie făcută o curăţenie generală de către o firmă specializată. Toate acestea nu prea se întâmplă în România. 


    Nici locurile de joacă de la exterior nu sunt igienizate
Nici locurile de joacă de la exterior nu sunt igienizate

„90% dintre operatorii spaţiilor de joacă private nu au contract cu o firmă de curăţenie. Iar personalul nu e instruit pentru curăţarea corectă a aparatelor. Fie pun prea multă soluţie, care e toxică, fie prea puţină, fie nu ştiu, nu pot să cureţe manual toate aparatele. Aţi văzut bazinele cu bile în care se joacă cei mici? Sunt acolo 5.000-10.000 de bile. V-aţi întrebat vreodată cum se dezinfectează ele? În mod normal, există o maşinărie specială care le aspiră printr-un burlan şi le aruncă într-o cadă cu apă şi biocide speciale, din clasa celor avizate de stat. În străinătate aşa se procedează. La noi nu se întâmplă aşa”, atrage atenţia Alin Constantinescu, consultant în dezvoltarea parcurilor de distracţii şi responsabil cu securitatea lucrărilor şi verificarea tehnică a instalaţiilor. 

Specialistul propune ca la spaţiile de joacă din interior să existe personal care să trieze copiii, iar celor răciţi să nu li se permită accesul. De asemenea, să existe la-ndemână un dozator cu soluţie dezinfectantă pentru cei mici. Părinţilor le recomandă să verifice dacă spaţiul are afişat un orar de curăţenie, pe zile. 

„La un loc de joacă din mall, într-o zi de weekend intră 200 de copii. La sfârşitul zilei doar se dă puţin cu mătura. Nu se face dezinfectarea spaţiului. Astfel, să-ţi duci copilul într-un asemenea loc, în plin sezon de gripă, e foarte riscant”, atrage atenţia Alin Constantinescu. 

Nici locurile de joacă de afară nu stau mai bine la capitolul igienă. „Doar se spală cu jet de apă din când în când. Dar nimeni nu dezinfectează barele, toboganele, leagănele. În plus, aţi văzut că pe jos este un covor de cauciuc. În mod normal, el trebuie curăţat cu un aspirator special cu jet puternic de abur care curăţă şi extrage murdăria. Nu se întâmplă aşa ceva. În realitate, se spală cu apă care apoi se infiltrează în el şi sub el, formându-se mucegai şi mizerie. Nici covoarele anti-impact din spaţiile închise nu se spală corect. Deţinătorii încalcă procedurile de igienă nu din rea credinţă, ci pentru că nu ştiu, nu cunosc legislaţia”, adaugă expertul tehnic. 

Ştiaţi că...

  • Microbii supravieţuiesc pe suprafeţe de la câteva ore la două zile.
  • Principalele porţi de intrare a virusurilor de răceală şi gripă în organism sunt ochii, nasul şi gura. Vă feriţi de boală dacă evitaţi să duceţi mâna murdară în dreptul feţei.
  • Copiii sunt mai predispuşi îmbolnăvirii nu doar pentru că au sistemul imunitar mai puţin dezvoltat, ci pentru că nu ştiu să se ferească.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net