Bei cafea? Aşa previi pătarea dinţilor!

Ultima actualizare:

Câţi dintre voi sunteţi băutori de cafea? Câţi vă delectaţi în această iarnă cu un vin fiert, cu ceai negru şi ciocolată? Sunt alimente pigmentate care pot păta dinţii. Nu şi dacă respectaţi câteva reguli simple. Medicul stomatolog Dan Alexandru vă spune ce e de făcut.

„Există, într-adevăr, alimente care pot îngălbeni dinţii, de la cafea, ceai verde, ceai negru, vin, fructe de pădure, până la verdeţuri. Însă asta se întâmplă dacă sunt consumate zi de zi, în exces, fără a se lua măsuri de protecţie. Spălatul corect pe dinţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, asigură protecţia necesară”, spune medicul. Nu e necesar să vă spălaţi nici mai des, nici să frecaţi mai tare, nici să puneţi bicarbonat de sodiu pe periuţă, pentru albire. „Uneori, să te speli des, agresiv şi excesiv pe dinţi poate deveni nociv nu neapărat pentru dinte, cât pentru gingie. Bicarbonatul zgârie dinţii, poate crea nişte traume extraordinar de mari pentru gingie, apar retracţii gingivale. Nu e nevoie de toate acestea. Dacă ne spălăm normal pe dinţi, dimineaţa şi seara, suntem protejaţi. Însă doar dacă spălatul durează 2-3 minute şi e realizat corect. Mulţi se plictisesc după 30-40 de secunde”, atrage atenţia dr. Dan Alexandru, stomatolog Dent Estet. Acesta este motivul pentru care nu recomandă pasta de dinţi foarte mentolată: „Este cel mai mare inamic, deoarece senzaţia de fresh apare foarte repede, moment în care zici că eşti curat şi te opreşti din periat”.

Alte alimente nocive pentru dantură

  • Dulciurile tari. Bomboanele sau caramelele conţin foarte mult zahăr, se lipesc de dinţi şi favorizează apariţia bacteriilor şi cariilor. În plus, există tentaţia de a le mesteca, ceea ce poate duce la crăparea dinţilor sau dislocarea plombelor. În aceeaşi categorie intră şi fructele uscate, care aderă la dinte.
  • Carbohidraţii. Chiar dacă nu sunt dulci, se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală, afectând smalţul dinţilor. În plus, produsele din cocă rămân lipite de dinţi şi favorizează apariţia bacteriilor şi, implicit, a cariilor.
  • Murăturile. Greu de crezut, dar murăturile afectează puternic smalţul din cauza acidităţii lor, cauzând uneori uzura mai rapidă a dintelui. E bine să nu mâncăm murături mai mult de o dată pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net