Bucate alese pentru mesele festive de Sărbători

Ultima actualizare:

La mesele festive de sărbători, în paralel cu preparatele tradiţionale de porc, gazdele îşi pot impresiona oaspeţii cu bucate care conţin şi alte sortimente de carne. Peştele şi carnea de curcan sunt vedete incontestabile şi, combinate cu fructe sau cu legume, merită cu prisosinţă să le includem în meniurile variate şi foarte apetisante la aceste petreceri. Totodată, fiind gustoase şi sănătoase, aceste cărnuri incluse frecvent în meniul noastru în fiecare anotimp, ne menţin în formă tot anul.

De ce să alegem peştele şi la masa de sărbători? Să luăm exemplul japonezilor care consumă cantităţi importante de peşte şi de aceea numărul bolnavilor de diabet şi de obezitate este mult mai redus. În schimb, în rândul americanilor, care preferă o dietă bogată în carne şi în produse lactate cu un procent mare de grăsimi, sunt frecvente cazurile de diabet şi de obezitate.

„Indiferent de felul în care-l preparăm: rasol, la cuptor, ciorbă, borş sau la grătar, peştele este sărac în calorii, în schimb este o sursă sănătoasă de proteine şi de acizi graşi Omega-3 care protejează organismul de afecţiuni grave ; artrita, infarctul miocardic, boala Alzheimer şi degenerescenţa maculară", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

De asemenea, dacă gazdele ne oferă şi peşti mici (sardine, hamsii şi macrou) este foarte bine să-i mâncăm cu oase cu tot pentru conţinutul lor bogat în calciu.

La mesele festive de sărbători, când tentaţiile sunt foarte mari, nutriţioniştii ne recomandă preparate uşoare, sărace în grăsimi şi în acizi saturaţi, dar bogate în proteină şi în vitamine. Şi, din punct de vedere nutriţional, carnea de curcan corespunde, pe deplin, acestei cerinţe. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă acest sortiment de carne, deoarece uşoară şi gustoasă; mai mult, pieptul de curcan fără pieliţă este cea mai slabă carne de pasăre. O porţie (100 g) conţine mai puţin de un gram de grăsimi.

De asemenea, de la masa festivă nu trebuie să lipsească dulciurile; în această privinţă, nutriţioniştii ne recomandă să alegem dulciurile care conţin stafide ( fructe uscate rafinate, foarte sărace în calorii şi foarte sănătoase) .

Ce bem la masa de sărbători? Apa plată, un vin curat, procurat din surse nepoluate, bere cu sau alcool, dar şi un cocteil din fructe.

Iată câteva preparate pentru mesele festive care să ne redea vigoarea şi buna dispoziţie:

Crap cu stafide

Timp de preparare: 60 de minuteCalorii: 140/100g

Ingrediente: 1 crap de 1 kg, 70 ml ulei de măsline, 4 cepe, 8 căţei de usturoi, 400 g stafide , 3 foi de dafin, coriandru, sare, piper şi pătrunjel verde-după gust.

Preparare: Se curăţă şi se spală bine peştele, apoi se taie în bucăţi late de aproximativ patru centrimetri. Ceapa, tăiată fideluţă, se înăbuşeşte în ulei amestecat cu apă ( în părţi egale); după 10 minute, se adaugă usturoiul, dafinul şi coriandrul. După alte zece minute, în aceeaşi cratiţă se pun bucăţile de peşte, se condimentează cu piper şi se adaugă apă, cât să acopere bucăţile de peşte. După ce a fiert bine, aşezăm peştele pe un platou. Sosul care a rămas în cratiţă se trece printr-o sită şi sucul care s-a scurs se pune iar la foc, până se îngroaşă ; după aceea, se toarnă peste peşte. Separat, stafidele se fierb în apă; când sunt gata, se scurg de apă şi se pun pe platou, în jurul bucăţilor de peşte.

Această delicatesă se serveşte rece, asezonat cu pătrunjel, tocat foarte mărunt.

Curcan în foi de varză

Timp de preparare : 90 de minuteCalorii: 90 /100

Ingrediente: Un curcan de 2 Kg, 200 ml ulei de măsline sau grăsime de curcan, foi de varză acră, cimbru măcinat.

Preparare: Se spală curcanul cu apă călduţă, apoi se şterge cu un prosop de bumbac. Se presară cu cimbru şi se înfăşoară în foi de varză acră, pe care le ungem cu ulei. În tava în care aşezăm curcanul, turnăm 500 ml de apă. Punem tava la cuptor, la foc mic. După 40 de minute, intensificăm flacăra focului. Din zece în zece minute, ungem curcanul cu sucul format în tavă. Când este gata, îndepărtăm foile de varză şi mai lăsăm curcanul în cuptor să se rumenească timp de 15 minute. Servim friptura cu o garnitură de crudităţi : salată verde sau salată asortată din legume şi fructe: morcovi, cu ţelină şi cu mere.

Tort de pişcoturi cu fructe

Timp de preparare: o orăCalorii : 110/100

Ingrediente: 60g de fructe glasate tăiate mărunt, 60 g de coji de portocale glasate, 25 g stadide, 150 g pişcoturi, 4 ouă, 50 g unt ( sau sirop preparat în casă), 1 ceaşcă de zahăr, 5 picături esenţă de portocale, frişcă dietetică.

Cum se prepară: Se amestecă fructele glasate cu stafidele. Pişcoturile se ung cu unt pe ambele părţi sau se înmoaie într-un sirop ( preparat din 500 ml apă, 250 g zahăr şi cinci picături de vanilie). Separat, se bat bine gălbenuşurile cu zahăr, până când acesta se dizolvă complet; apoi se adaugă laptele şi esenţa de portocale. Compoziţia se fierbe până când are consistenţa unei creme, care se pune într-o formă unsă cu unt. Deasupra se pune un strat de pişcoturi, unul de fructe , din nou cremă, pişcoturi şi fructe. Tava se introduce în cuptorul bine încins, în bain-marie, unde va sta 70 de minute. După acest interval, se scoate tava, se lasă să se răcească, apoi se răstoarnă cu atenţie într-o tavă mai adâncă. Blatul acesta se îmbracă în frişcă şi se ornează cu fructe glasate .

Cocktail cu kiwi - două porţii

Timp de preparare: 40 de minuteCalorii: 60/100

Ingrediente: 2 kiwi, 2 linguri de zahăr, 100 ml vin, 1 lămâie verde, 50 ml apă minerală, 2 felii de portocală, 6 cuburi de gheaţă.

Preparare: Se fierbe zahărul în apă la foc mic, până se obţine un sirop concentrat; apoi se lasă să se răcească. Separat, fructele de kiwi decojite se taie cubuleţe. Se amestecă fructele de kiwi, siropul răcit, coaja de lămâie verde ( rasă foarte fin) şi 3 cuburi de gheaţă. Se adaugă vinul, 50 ml suc de lămâie şi se amestecă până când se omogenizează. Cocktailul se toarnă în pahare, se adaugă apa minerală, restul de gheaţă şi se decorează paharele cu felii subţiri de portocală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net