Toată lumea alege bananele galbene, fără nici o pată, din lădiţa cu fructe de la supermarket! Însă puţină lume ştie că bananele care au cel mai mare aport de antioxidanţi, fibre şi minerale sunt pătate uşor şi sunt considerate de mulţi ca fiind ”trecute”. Nutriţioniştii australieni au analizat cele cinci etape de evoluţie a unei banane şi specificul nutritiv al fiecăreia în parte.


Nutriţionistul australian Ryan Pinto susţine că bananele sunt în fruntea listei de superalimente pentru sportivii de performanţă. Însă este foarte important să fie consumate la momentul oportun, adică atunci când oferă maximum de nutrienţi. Pinto a împărţit în cinci etape evoluţia unei banane: crudă, aproape coaptă, coaptă, foarte coaptă şi ”supra-coaptă”.

În prima etapă, când bananele sunt verzi fructul este plin de amidon, iar acesta face ca sistemul digestiv să fie nevoit să muncească în plus pentru a-l asimila. ”De aceea avem senzaţia de saţietate atunci când mâncăm banane verzi”, a explicat Pinto, care recomandă bananele verzi persoanelor care vor să crească treptat nivelul de glucoză  din sânge.

Bananele galbene sunt ”mai moi şi mai dulci”, au un indice glicemic mai ridicat şi un conţinut de amidon mai redus, ceea ce le face mai uşor de digerat. Aceasta este etapa recomandată sportivilor care au nevoie de fibre şi un nivel normal de zahăr în sânge. Bananele coapte au coaja uşor pătată, ici-colo, şi sunt bogate în antioxidanţi, cantitatea de fibre este optimă (3 grame). În această etapă, bananele sunt recomandate zilnic pentru a creşte cu 35-50% sensibilitatea corpului la insulină, în doar 4 săptămâni.

Bananele pătate sunt un semn că sunt foarte coapte, deci nivelul de fructoză şi zahăr este crescut, iar cantitatea de amidon a scăzut considerabil. Însă puţini ştiu că bananele pătate cresc rezistenţa sistemului imunitar în faţa virusurilor, ajută la combaterea cancerului şi dizolvarea tumorilor. În mod surprinzător, bananele supra-coapte nu ar trebui să ajungă la coşul de gunoi pentru că au un nivel crescut de antioxidanţi, amidonul s-a transformat integral în zahăr, banana a ajuns la 100 de calorii, nu mai conţine deloc grăsimi vegetale şi şi-a dublat cantitatea de potasiu, vitamina B6, vitamina C şi de fibre.

Un studiu realizat pe 5.600 de bărbaţi cu vârste de peste 65 de ani a arăptat că riscul producerii de atacuri cerebrale scade cu 15% în doar 7 zile după ce voluntarii încep să includă o banană super-coaptă în dieta lor zilnică. 

 

Loading...