Care sunt simptomele febrei tifoide

Ultima actualizare:

    Simptomele febrei Q nu pot fi detectabile imediat
Simptomele febrei Q nu pot fi detectabile imediat

Simptomele febrei tifoide, o boală infecțioasă dată de bacteria Salmonella typhi, se aseamănă foarte mult cu cele ale gripei, la începutul bolii, după care aceasta se poate complica până la deces. Click! vă spune cum se transmite febra tifoidă și care este tratamentul acestei afecțiuni grave.

Simptomele febrei tifoide se accentuează pe măsură ce boala evoluează. În primul rând, trebuie spus că faza de incubație a bolii (între șapte și 15 zile) este silențioasă, adică fără simptome. Pacientul n-are habar că a contractat bacteria Salmonella typhi, care poate fi transmis prin intermediul apei de băut sau al alimentelor contaminate de excremente umane infectate.

Simptomele febrei tifoide, de la începutul la finalul bolii

- Se observă o febră treptat crescătoare, tulburări digestive și nervoase (dureri de cap, insomnii, vertij), în timpul primei săptămâni de evoluție a bolii.

- Diareea este simptomul dominant în cursul celei de a doua săptămâni. Ea este însoțită de o febră mare, între 39 grade C și 40 grade C, de slăbiciune accentuată și delir.

- Gravitatea bolii depinde de riscul eliberării în sângele circulant a endotoxinelor bacteriene responsabile de grave tulburări cardiace (miocardită, colaps cardiovascular), digestive (perforație și hemoragie intestinală) și neurologice (encefalită).

Complicaţiile febrei tifoide

  • - stomatită; parotidită; flegmoane ale planşeului bucal.

- perforaţie intestinală- abdomen acut chirurgical- sughiţ, vărsături, puls slab- hemoragie digestivă- miocardită toxică- pericardită- arterită- tromboflebită- hepatită toxică

- pneumonie- pleurezie- abces pulmonar- encefalită- mielită

- pielonefrită

- prostatită

Cum se răspândește febra tifoidă în organism

Bacilii tifici ajung în tubul digestiv, se multiplică şi invadează organismul prin formaţiunile limfatice (ganglionii mezenterici), apoi în circulaţia sanguină şi determină starea tifică.

Cum se diagnostichează și cum se tratrează febra tifoidă

Diagnosticarea se bazează pe căutarea bacilului prin hemocultură sau coprocultură (insamantare pe mediu de cultura a prelevatelor de sange si fecale).

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice, timp de 10-15 zile.  Acestuia i se asociază o hidratare corespunzătoare și multă odihnă.

Sursele de infecţie

Sursele de infecție cu salmonella typhi sunt: bolnavii de febră tifoidă,   purtătorii de bacil tific asimptomatici, purtătorii temporari (elimină bacilul în trei luni), purtătorii cronici (elimină bacilul în câţiva ani). Trebuie menționat că bacteria se transmite pe cale fecală, prin urină, secreţii biliare sau puroi. Febra tifoidă determină imunitate solidă, dar, la reinfectare cu doze masive, boala poate recidiva.

Marți seara, un român de 62 de ani, venit din Guineea, cu o aeronavă Turkish Airlines Istanbul-București, a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”cu suspiciune de febră tifoidă. Bărbatului i s-au recoltat probe biologice care au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a fi confirmat sau nu diagnosticul de febră tifoidă. Potrivit medicilor, bărbatul este foarte slăbit.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net