Ştiai că anumite obiceiuri de zi cu zi, aparent banale, pot fi responsabile de apariţia cancerelor digestive? Consumul excesiv de carne roşie, de grăsimi saturate, aportul insuficient de fibre, dar şi prezenţa în stomac a bacteriei Helicobacter pylori sunt principalii vinovaţi.


Cele mai comune cancere digestive diagnosticate de medici sunt cele de colon, pancreas, stomac şi esofag. „O alimentaţie dezechilibrată poate fi un factor de risc pentru toate tipurile de cancer gastric şi mă refer aici la consumul excesiv de grăsimi saturate, de produse super procesate, de alcool, sau la insuficienţa aportului de fibre. În plus, extrem de periculos pentru sistemul nostru digestiv este excesul de carne roşie. Am constatat la mulţi dintre pacienţii noştri cu cancere gastrice că au aceste obiceiuri culinare şi, de aceea, recomandăm eliminarea lor”, spune medicul gastroenterolog Cem Aygün, specialist în endoscopie digestivă.

Bacteria pe care o ai fără să ştii

Pe lângă dieta săracă în legume şi fructe, fumatul este responsabil pentru riscul crescut de cancer digestiv. Cât priveşte cancerele de stomac, acestea apar şi din cauza unei infecţii extrem de răspândite în rândul populaţiei – cea cu Helicobacter pylori, o bacterie rezistentă care se dezvoltă în stomac şi pe care se presupune că o are aproximativ jumătate din populaţia lumii. Cei mai mulţi nu sunt conştienţi de prezenţa ei. “Bacteria poate trăi în stomacul unei persoane din copilărie şi până la vârsta adultă, iar inflamaţia care se perpetuează ani în şir reprezintă un factor de risc important pentru multe tipuri de cancer care afectează sistemul nostru digestiv. Deşi ştim că celulele sistemului imunitar recunosc şi atacă bacteria, acestea nu o pot anihila. Se transmite în condiţiile unei igiene precare, prin alimente contaminate, prin apă şi contact direct cu o persoană infectată. Tratarea infecţiei cu antibiotice poate reduce cu 40% riscul cancerelor gastrice”, completează medicul.

Simptomele cancerului

Acestea diferă mult, în funcţie de localizarea bolii. Astfel, prezenţa unui cancer la nivelul sistemului digestiv poate fi semnalată prin dureri, anemie, scăderi rapide în greutate, sângerări intestinale, dureri retrosternale, acumularea de lichid în abdomen şi colorarea pielii în galben. Însă multe dintre aceste afecţiuni sunt silenţioase în primele stadii de boală, de aceea specialiştii recomandă efecturea regulată a unui set de analize şi investigaţii personalizate.

Metode de prevenţie

Dieta bogată în legume şi fructe, reducerea consumului de grăsimi saturate şi carne procesată, de sare şi alcool, renunţarea la fumat, alături de sport şi de menţinerea greutăţii optime sunt lucruri care vă pot proteja de aceste maladii grave. De asemenea, trebuie să vă faceţi regulat controale medicale, mai ales dacă ştiţi că aveţi sau aţi avut bolnavi de cancer în familie. “De exemplu, pentru cancerul colorectal se recomandă testele de sânge anuale, dar şi o colonoscopie; cancerele de pancreas pot apărea la persoanele care au în familie cazuri cu o astfel de afecţiune malignă. Există şi programe de screening pentru cancerele hepatice, destinate persoanelor infectate cu virusurile hepatice B şi C şi celor care au în familie afecţiuni maligne ale ficatului”, recomandă gastroenterologul Cem Aygün.

Loading...
Citeste tot despre: