Cât de benefică este sauna pentru organism

Ultima actualizare:

Dacă în antichitate făcea parte din ritualul de îngrijire a femeilor, prin efectele deosebite asupra pielii, în zilele noastre sauna este apreciată şi pentru alte beneficii care privesc atât trupul, cât şi mintea. Important e să fie făcută cu măsură, altfel rişti să te îmbolnăveşti.

  • Are efecte relaxante. Având în vedere că stimulează circulaţia sanguină, sauna induce o stare de bine, de relaxare şi de detaşare de stres şi griji cotidiene.
  • Ameliorează simptomele în astm. Pacienţii cu astm pot simţi o ameliorare a simptomelor dacă fac saună, pentru că temperatura ridicată va facilita dilatarea căilor respiratorii. Totodată, va reduce şi nivelul de stres, facilitând relaxarea.
  • Detoxifierea rapidă. Prin transpiraţie, eliminăm toxinele din organism. Sauna ne ajută să accelerăm procesul de eliminare a toxinelor, conform www.doc.ro.
  • Ameliorează durerile. Stimularea circulaţiei sanguine la temperaturi ridicate poate ameliora durerile musculare, dar şi pe cele articulare. Flexibilitatea articulaţiilor este îmbunătăţită după saună.
  • Reduce riscul cardiovascular. Studiile arată că persoanele care folosesc sauna de 2-3 ori pe săptămână pot avea un risc cardiovascular redus. 
  • Îmbunătăţeşte calitatea somnului. Studiile au arătat că sauna ne poate ajuta să dormim mai bine şi mai profund. Imediat după o şedinţă de saună, temperatura corpului şi nivelul de endorfine cresc, dar scad înainte de ora de culcare. Scăderea nivelului de endorfine excitante este cheia unui somn odihnitor.
  • Ajută la slăbit. Terapia prin saună este o metodă foarte bună de a pierde kilograme nedorite, cu efort minim. În timpul unei şedinţe de saună, ritmul inimii creşte substanţial, ca urmare a efortului organismului de a se regla termic. Unele studii arată că o şedinţă de saună de 20 de minute, la o temperatură de aproximativ 70-80 de grade Celsius, ne ajută să ardem în jur de 500 de calorii. Metabolismul este accelerat în acelaşi fel ca în timpul exerciţiilor fizice. 

Riscurile la care te expui

Făcută cu moderaţie, sauna nu reprezintă nici un pericol pentru cei mai mulţi dintre noi. Însă persoanele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să consulte medicul înainte de a face saună. De asemenea, în cazul asocierii saunei cu baia în piscină cu apă rece, există risc crescut de hipertensiune. Şi tensiunea arterială poate să scadă brusc din cauza saunei, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de hipotensiune trebuie să fie precaute. Nu consuma alcool în saună, limitează timpul la maximum 20 de minute, ieşi imediat dacă simţi ameţeli, durere de cap, greaţă sau leşin. Sauna nu e recomandată imediat după o masă copioasă. După saună, organismul tău are nevoie de hidratare, aşa că bea 2-4 pahare cu apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net