Cât de periculoase sunt varicele

Ultima actualizare:

    Potrivit medicilor,  ele ne pot pune  viaa în pericol
Potrivit medicilor, ele ne pot pune viaa în pericol

Conform statisticilor, 50% din populaţia globului este mai mult sau mai puţin afectată de probleme ale circulaţiei venoase periferice. Mulţi consideră varicele doar o problemă estetică şi stau cu ele ani în şir, fără să ştie că se expun unor riscuri mari, unele care chiar pot pune viaţa în pericol.

În mod normal, circulaţia sănătoasă a sângelui presupune pomparea acestuia de către inimă, prin artere, spre ţesuturile periferice, şi întoarcerea sângelui înapoi, prin vene. Circulaţia venoasă este ascendentă şi este controlată şi de către valvele de pe parcursul venelor. Dacă acestea nu mai funcţionează corect, sângele stagnează la nivel periferic şi astfel, în timp, apar varicele. Aduc cu ele neplăceri precum senzaţia de picior greu, dureri, furnicături şi chiar sângerări. În timp, lucrurile se agravează.

Medic chirurg Ştefan Tucă
Medic chirurg Ştefan Tucă

“La persoanele cu varice, în cordoanele varicoase, care sunt mai întortocheate, sângele circulă mai lent decât în venele normale şi are tendinţa să se coaguleze. Dacă se coagulează, în cordonul varicos respectiv apare un cheag, iar complicaţia se cheamă tromboflebită. Cheagul acesta, din păcate, nu rămâne cantonat şi realizează o inflamaţie locală şi un blocaj al venei varicoase. El se poate fragmenta, poate fi tras înapoi în circulaţia mare către cord şi cordul îl poate împinge către plămâni, către creier, către membre şi se poate muri, pacientul poate face accident vascular cerebral, infarct miocardic, tromboembolism pulmonar”, descrie medicul chirurg Ştefan Tucă riscul pe termen lung al insuficienţei venoase cronice.

În societatea modernă, riscul de a face varice este mare şi din cauza sedentarismului, a obezităţii, dar şi a meseriilor care presupun stat în picioare. De asemenea, sportul intens, băile fierbinţi, epilarea cu ceară fierbinte, fumatul, excesul de alcool şi anticoncepţionalele cresc riscul de a face varice. Ele vin cu neplăceri, dar şi cu riscuri. De aceea, se impune vizita la medic pentru că, la ora actuală, există mai multe soluţii, unele minim invazive pentru tratarea varicelor. În stadii incipiente, tratamentul este mult mai uşor, iar recuperarea mai rapidă.

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net