Cât rău ne fac zahărul şi îndulcitorii?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Zahărul, în sine, nu e inamicul absolut, organismul nostru are nevoie de el, condiţia fiind să nu-l consumăm în exces. Îl pot înlocui mult lăudaţii îndulcitori – care au şi ei avantaje şi dezavantaje. Află care sunt acestea din noul număr „Click! pentru femei“!

Zahărul e bun, dar cu măsură

Zahărul rafinat e un produs extras din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr. Faptul că provine din surse naturale nu înseamnă că nu prezintă pericol pentru organism. Furnizează energie pe termen scurt, dar e lipsit de substanţe nutritive. Excesul de zahăr se transformă în depozite adipoase şi poate afecta echilibrul glicemic şi buna funcţionare a pancreasului.  Duce la maladii cardiovasculare şi hipertensiune, accelerează procesul de îmbătrânire celulară. O alimentaţie echilibrată înseamnă să nu consumi mai mult de 250 g de glucide pe zi, din care doar 50 g glucide simple, precum zahărul. 

Accelerează îmbătrânirea şi scade imunitatea

Mulţi preferă să înlocuiască zahărul rafinat cu cel brun, care are în compoziţie şi minerale, fiind, deci, mai sănătos. Atenţie însă la zahărul ascuns, din sucurile, conservele şi semipreparatele din comerţ! Citeşte cu atenţie etichetele, pentru a afla cât zahăr conţine fiecare produs pe care vrei să-l achiziţionezi. Se estimează că 4 g de zahăr reprezintă o linguriţă din acest carbohidrat. Belşugul de zahăr în alimentaţia zilnică favorizează, pe termen lung, apariţia candidozelor recurente, a obezităţii, creşte riscul apariţiei maladiei Alzheimer, a cancerului de colon şi a diabetului de tip 2. Perturbă flora intestinală şi scade imunitatea. 

Îndulcitorii, acţiune controversată

Există două mari familii de îndulcitori: cei de sinteză (zaharina, ciclamatul, aspartamul, sucraloza) şi poliolii (manitol, xilitol, sorbitol), care sunt tot produse de sinteză, dar care au drept sursă zaharuri de origine vegetală. Îndulcitorii din prima categorie reprezintă aşa-numitele molecule vide sau non-alimente, pe care corpul nu le recunoaşte ca substanţe nutritive şi pe care nu le foloseşte drept combustibil. Îndulcitorii din clasa poliolilor sunt des întâlniţi în produsele alimentare destinate diabeticilor, pentru că au impact mic asupra glicemiei. Consumaţi în cantitate mare, duc la tulburări gastrointestinale (flatulenţă, diaree, balonare) şi pot îngrăşa.

image
image
image
image
image
image
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net