Implantul dentar reprezintă soluția salvatoare pentru dinții puternic afectați până la rădăcină de carii sau de traumatisme, pierduți sau pe cale de a-i pierde din pricina bolii parodontale. Implantul devine astfel rădăcina viitorului dinte ce va fi reconstruit pe o bază fermă și solidă, preîntâmpinând migrarea dinților vecini și păstrând intact aspectul estetic al întregii danturi. Cât rezită implanturile dentare și ce trebie să facem ca să nu le pierdem prea devreme.


Tehnologia a avansat, iar, în prezent, pe piață există mai multe tipuri de implanturi. Ce durată de viață au însă acestea?

Cât rezistă implanturile dentare? Ce trebuie să facem ca să nu le pierdem prea devreme

„Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care o primesc de la pacienți este câți ani ar urma să reziste implanturile dentare pe care le efectuăm. Nu există un răspuns universal valabil, iar totul depinde de multe variabile”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Acesta ne explică la ce trebuie să fim atenți ca să nu pierdem implanturile prea devreme.

Igiena dentară impecabilă

În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că vorbim despre un organism viu în care noi introducem un implant dentar. Orice factor care-l afectează poate avea un impact și asupra implantului nostru.

De aceea, este extrem de important să avem o igienă impecabilă. Igiena cade în responsabilitatea pacientului și impactează mult durata de viață a implantului.

Medicii monitorizează apoi situația implantului la controalele periodice.

Controale regulate la medicul stomatolog

După ce se încheie faza activă a tratamentului și intră în cea de întreținere, este necesar ca pacientul să respecte vizitele periodice în cabinet. Atunci se află cum se prezintă situația implantelor, dacă au existat sau există inflamații, sunt făcute radiografii când este necesar.

Orice problemă se rezolvă mult mai simplu atunci când este descoperită în fază incipientă decât atunci când avansează.

Bruxismul afectează durata implantului dentar

Parafuncțiile de genul bruxismului (scrâșnitul din dinți) pot impacta și ele. Durata de viață a implantului scade dacă nu sunt controlate prin purtarea gutierelor de protecție ocluzală.

Renunțarea la fumat, un plus

Renunțarea la fumat în cazul fumătorilor crește durata de viață a implantului, știut fiind faptul că implanturile țin mai puțin timp în cazul fumătorilor.

Cât rezistă un implant dentar conform statisticilor

Statisticile arată că durata medie de viață a unui implant dentar este de 8-10 ani. Desigur, putem pierde un implant mai repede de termenul menționat dacă nu avem o conduită corectă în relația cu medicul dentist.

La fel cum există implanturi care țin 15-20 ani în condiții ideale.

implant-dentar-surub.jpg

Implantul dentar are forma unui șurub, asemănător cu rădacina dentară
Implantul dentar are forma unui șurub, asemănător cu rădacina dentară

 

Citește și: 

Tot ce trebuie să știți despre implantul dentar. Medicii spun cui nu îi este recomandat

Întrebări și răspunsuri despre implantul dentar (P)

 

 
 
Loading...