Ce alimente acoperă carenţele de vitamine

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Organismul uman nu poate funcţiona la parametri normali şi nu se poate dezvolta adecvat dacă nu i se asigură necesarul de vitamine. Trebuie să acordăm o mai mare atenţie acestui aspect mai ales iarna, când frigul ne ”consumă” şi depozitele de vitamine. Aflaţi ce e bine să mâncaţi pentru a acoperi carenţele de vitamine.

  • Vitamina A. Dacă organismul duce lipsă de vitamina A, atunci este posibil să apară probleme oftalmologice sau epiteliale. Surse importante de vitamina A sunt conopida, roşiile, ficatul, gălbenuşul de ou, peştele, broccoli, morcovii, laptele, brânza etc.
  • Vitamine din complexul B. Lipsa acestora din corp se manifestă prin oboseală musculară, slăbiciune, tulburări mentale, iritabilitate, depresie, insomnie etc. Surse importante de vitamina B sunt nucile, seminţele, cerealele integrale, fasolea, mazărea, lintea.
  • Vitamina C. Carenţa de vitamina C produce oboseală, dureri articulare, carii dentare etc. Cele mai bune surse de vitamina C sunt coacăzele, căpşunile, citricele, ardeiul roşu şi verde, varza, conopida, roşiile şi spanacul.
  • Vitamina D. Lipsa vitaminei D în organism favorizează apariţia rahitismului. Alte manifestări care apar pe deficit de vitamina D sunt spasmofilia, problemele stomatologice şi decalcifierea oaselor. Alimentaţia trebuie să fie bogată în peşte, ficat, gălbenuş de ou, lactate.
  • Vitamina E. Dacă organismului îi lipseşte vitamina E, atunci sunt afectaţi muşchii, sistemul nervos şi circular. Regimul alimentar trebuie să conţină ţelină, spanac, morcovi, pătrunjel, soia, ciuperci, peşte, cereale integrale.
  • Acidul folic. În special femeile însărcinate sau care alăptează au mare nevoie de acid folic. Carenţa acestuia provoacă insuficienţe gastrice şi tulburări hepatice. Alimentele bogate în acid folic sunt ficatul, carnea, peştele, vinetele, spanacul, urzicile, conform www.alegesanatos.ro.

Unde găsim mineralele esenţiale 

Ca şi vitaminele, mineralele sunt extrem de importante pentru organism. Fără fier, unghiile devin friabile, iar părul cade mai repede. Este nevoie să mâncaţi spanac, ştevie şi urzici ca să vă refaceţi rezervele de fier, susţin medicii. Zincul, la rândul lui, reglează secreţia de sebuum şi combate apariţia acneei, iar magneziul reglează majoritatea mecanismelor care au loc la nivelul pielii. Principalele surse alimentare de zinc sunt alimentele bogate în proteine de origine animală: carne, peşte, lactate, ouă, dar şi legumele uscate.

image
image
image
image
image
image
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net