Dacă ai probleme cu respiraţia, ar fi indicat să fii mai atent şi la ceea ce mănânci. Unele alimente dau un astfel de rezultat, atât de jenant faţă de persoanele cu care interacţionezi. Însă problema trece rapid cu pastă de dinţi, gumă de mestecat fără zahăr şi un pahar cu apă proaspătă.


Brânza. Persoanele care au intoleranţă la lactoză trebuie să fie foarte atente la produsele lactate. Aminoacizii din componenţa brânzei şi a celorlalte produse reacţionează negativ la contactul cu bacteriile din gură, producând compuşi volatili de sulf care pot provoca halena. În aceste condiţii, este posibil să ai probleme cu halena chiar şi la câteva zile după ce ai oprit sau ai redus consumul de brânză. 

Curry. Studiile spun că uleiurile esenţiale din curry nu sunt eficiente pentru prevenirea respiraţiei urât mirositoare, cum se credea în trecut, iar condimentele pe care le conţine vor cauza halena care va persista timp de mai multe ore. Ca regulă generală, cu cât mirosul unui preparat este mai puternic, cu atât efectul asupra respiraţiei va fi mai intens.

Cafeaua. Rolul principal al salivei este acela de a clăti gura şi de a preveni acumularea bacteriilor nocive. Cafeina, însă, încetineşte producţia de salivă, favorizând proliferarea bacteriilor şi eliberarea gazelor cu miros neplăcut. Există termenul de „respiraţie de cafea”, iar acest fenomen este mai pronunţat dimineaţa pentru că oricum producţia de salivă scade foarte mult când dormi. Este recomandat să-ţi periezi dinţii după ce bei cafea şi să bei apă pentru a reduce efectele nedorite. 

Friptura. Carnea roşie conţine foarte multe proteine, care sunt formate din aminoacizi. La fel ca şi în cazul produselor lactate, aceşti nutrienţi reacţionează negativ când se combină cu bacteriile din cavitatea bucală. Şi cum acest tip de carne are mai multe proteine decât lactatele, se vor genera şi mai mulţi compuşi de sulf.

Vinul. Alcoolul favorizează deshidratarea, ceea ce înseamnă că se va produce mai puţină salivă şi vor exista mai multe bacterii în gură. În plus, vinul roşu lasă un strat pe suprafaţa dinţilor la care pot adera foarte uşor bacteriile. Este bine să bei des apă şi să-ţi clăteşti gura pentru a te menţine hidratat şi a reduce cantitatea de bacterii care pot provoca respiraţia urât mirositoare, conform www.eva.ro.

 
 
Loading...