Cămara gospodinelor se umple în fiecare toamnă cu bunătăţi: dulceţuri, compoturi, dar mai ales murături.


Puse la murat în sare, gogonelele, castraveţii, varza sau gogoşarii sunt deosebit de delicioase, dar şi sănătoase. Beneficiile murăturilor includ doze consistente de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

  • Imunitate. Prin fermentare, legumele dau naştere la bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei şi la întărirea imunităţii. Astfel, ele atenuează alergiile şi sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamaţiile din organism. Este ideal să adăugaţi în murături mărar şi usturoi. Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a ţesuturilor, în timp ce usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor în organism. De asemenea, boabele de muştar ajută la prevenirea balonării.
  • Ulcere şi gastrite. Datorită conţinutului mare de acid lactic, aşa-numitele bacterii ”prietenoase”, murăturile sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.
  • Boli respiratorii. Consumate în special în sezonul rece, ajută foarte bine la prevenirea răcelii sau a gripei. Enzimele şi antioxidanţii pe care acestea le conţin au proprietăţi imunostimulante, ajutând pe timp de iarnă, atât la combaterea, cât şi la prevenirea afecţiunilor respiratorii. 
  • Afecţiuni hepatice. Pentru că au un conţinut mare de antioxidanţi, fibre şi substanţe hepatoprotectoare, murăturile ajută şi la o bună detoxifiere a ficatului.
  • Îmbătrânire. Murăturile sunt ideale şi pentru menţinerea sănătăţii pielii. Datorită rolului lor de detoxifiere, murăturile previn îmbătrânirea pielii şi întârzie apariţia ridurilor, scrie sfatulmedicului.ro.
  • Cârcei. Zeama de varză este indicată persoanelor care au activităţi fizice intense. Numeroase studii au demonstrat că zeama de murături este eficientă în combaterea şi prevenirea cârceilor.
  • Slăbire. Au un conţinut foarte redus de calorii, deoarece procesul de fermentare a murăturilor constă în consumarea zaharurilor legumelor (de aceea murăturile sunt acre) şi astfel sunt cele mai puternice alimente anti-obezitate. Dintre toate, varza murată este cel mai bun remediu împotriva kilogramelor în plus.
 
 
Loading...