Ce este infarctul miocardic. Cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare:

    Tu știi să deosebești un infarct de un stop cardiac?foto: Shutterstock
Tu știi să deosebești un infarct de un stop cardiac?foto: Shutterstock

Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală, care are că substrat blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent de către un cheag de sânge. Starea de neliniște este una dintre simptome. Astfel că în spațiul public au apărut informații conform cărora, infarctul miocardic ar fi cauza decesului jurnalistei Cristina Țopescu.

Fostul director al Institutului Național de Medicină Legală, Vladimir Beliș, a spus la Antena 3 că este posibil ca jurnalista Cristina Țopescu să fi făcut un infarct miocardic, însă cauza morții ei va fi stabilită abia în câteva săptămâni. „Diagnosticul de infarct nu va putea fi pus decât după efectuarea unei cercetări histopatologice. După starea de agitație pe care înțeleg că o avea, din informațiile pe care le am de la televizor, ar putea fi o cauză de infarct miocardic. Starea de neliniște poate fi una din cauzele care să declanșeze o insuficiență cardiacă”, a afirmat Vladimir Beliș, fostul director al INML, pentru Antena3.

Legiștii nu au putut stabili încă motivul decesului Cristinei Țopescu, din cauza stării avansate de putrefacție a trupului. Au găsit, în schimb, mai multe fragmente medicamentoase în stomacul jurnalistei, motiv pentru care este necesară o expertiză toxicologică.

Medicii spun că infarctul miocardic este denumirea medicală a necrozei miocardice acute. Adică atunci când o placă de grăsime se depune pe pereții vaselor de sânge din inimă, se formează cheaguri care blochează fluxul normal al sângelui. Mușchiul inimii nu mai funcționează normal și apar durerile. Tinerii au tendința să neglijeze aceste dureri, dar acest comportament le poate pune viața în pericol, potrivit cdt-babes.ro. De altfel, dacă până nu demult infarctul miocardic apărea numai după vârsta de 40 de ani, medicii trag un semnal de alarmă. Recunoscut la timp, un pacient cu infarct miocardic are șanse de a fi salvat și recuperat, dacă se prezintă în primele 4 - 6 ore de la debut.

Infarctul miocardic acut

Infarctul miocardic acut este de fapt numele medical pentru un atac de cord. Este o afecțiune care pune în pericol viață și apare atunci când fluxul de sânge către mușchiul inimii este tăiat brusc, provocând leziuni tisulare.

Anumiți factori pot crește riscul de a face un atac de cord.

Tensiune arteriala crescută, diabetul, obezitatea fac parte din factorii care favorizează riscul de a face atac de cord. De asemenea, istoricul de familie este un factor determinant. Este mai probabil să aveți un atac de cord dacă aveți un istoric familial de boli cardiace precoce. Alti factori care vă pot creste riscul de atac de cord includ sedentarismul, utilizarea anumitor medicamente ilegale, inclusiv cocaina și amfetaminele, istoricul de preeclampsie sau tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii.

Puteți face numeroși pasi pentru a preveni atacul de cord, chiar dacă ați mai avut unul înainte. O modalitate de a vă reduce riscul este să mâncați o dieta sănătoasă pentru inima. Aceasta dieta ar trebui să constea în mare parte din cereale integrale, legume,  fructe, proteine slabe. De asemenea, trebuie să reduceți cantitatea de zahar, grăsime saturate, grăsimi nesaturate și colesterol din dieta dvs. Acest lucru este important în special pentru persoanele cu diabet, hipertensiune arteriala și colesterol ridicat.

Exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână vă va îmbunătăți, de asemenea, sănătatea cardiovasculară. Dacă ați făcut un atac de cord recent, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un nou plan de exerciții. De asemenea, este important să nu mai fumați. Renunțarea la fumat vă scădea semnificativ riscul de atac de cord și vă îmbunătăți sănătatea inimii și a plămânilor. De asemenea, trebuie să evitați să fumatul pasiv.

Infarct miocardic cauze

Colesterolul „rău", grăsimile saturate, hipertensiunea ( tensiune arterială crescută ), niveluri ridicate de trigliceride, diabetul zaharat şi nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, obezitatea sunt cauzele principale ale infarctului miocardic. Alte cauze mai pot fi diabetul, hipertensiunea, glicemia crescută, colesterol mare și nivelul crescut de trigliceride.

Infarct miocardic simptome

Durerea resimţită în piept nu anunţă neapărat atacul de inimă. Infarctul miocardic are mai multe simptome, însă multe dintre ele sunt ignorate deoarece se crede că poate fi o simplă înţepătură, o amorţeală.

Mulţi oameni care suferă un atac de cord se confruntă şi cu durere de stomac, arderi stomacale, indigestie şi greaţă. Predispuse la aceste simptome sunt femeile, comparativ cu bărbaţii. Indigestia poate fi cauzată de ceva ce nu-ţi prieşte, dar asta nu înseamnă că trebuie să treci cu vederea peste stările de rău pe care le ai. Un alt simptom al atacului de cord, care poate provoca confuzie este respiraţia îngreunată. Problemele respiratorii sunt asociate de obicei cu sistemul respirator, însă nu întotdeauna. Atât ameţeala, cât şi respiraţia îngreunată pot anunţa o problemă prezentă la nivelul inimii. În momentul în care bătăile inimii sunt neregulate şi rapide, atunci este cazul să te duci imediat la un medic specialist. Mai mult, dacă ritmul cardiac accelerat este însoţit de ameţeală, respiraţie îngreunată şi slăbiciune, nu mai sta pe gânduri. Toate acestea sunt simptomele care anunţă un atac de cord.

Infarct miocardic prim-ajutor

În caz de infarct sună la 112 sau serviciul de urgenţă. Nu ignora aceste semne şi nici nu aştepta ca simptomele să se amelioreze. Dacă nu ai acces la serviciile medicale de urgenţă, roagă un prieten sau un vecin să sune sau să vă deplaseze de urgenţă la cel mai apropiat spital, potrivit csid.ro.

Dacă persoana în cauză nu este alergică la aspirină, administrează-i o pastilă.

 Bineînţeles, nitroglicerina se administrează doar cu prescripţie. Aşadar, nu administra altei persoane decât dacă ştii că i-a fost prescrisă de medic, altfel nu faci altceva decât să înrăutăţeşti starea de sănătate a pacientului.

Dacă pacientul este inconştient trebuie început masajul cardiac. În cazul în care nu ştii cum să procedezi, ai putea cere explicaţii seriviciilor medicale de urgenţă până când acestea ajung la destinaţie. Medicii recomandă compresiile pe piept (undeva la 100-120 de compresii pe minut).

Niciodată nu lăsa pacientul nesupravegheat după un infarct miocardic.

Citește și: 

Ziua mondială a inimii. 9 curiozităţi despre inima ta

Uite cum poţi să previi accidentul vascular cerebral!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net