Ce fructe poți consuma dacă ai diabet

Ultima actualizare:

    Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Cel mai ușor mod de a alege fructele pe care le poți consuma este să fii atent la indicele glicemic. Acesta este un indicator a cărui valoare, cuprinsă între 1 și 100, indică durata necesară unui aliment pentru a crește nivelul zahărului din sânge. Un aliment care are indicele glicemic ridicat este absorbit mult mai repede decât alimentele cu indice glicemic redus (1-50) sau mediu (51-69).

Pe lângă indicele glicemic contează foarte mult și modul de preparare a fructelor. De exemplu, fructele proaspete sau congelate sunt mai sănătoase decât cele la conservă sau decât sucurile naturale sau fructele uscate/deshidratate.

De asemenea, dacă ai diabet zaharat contează foarte mult și porția. Pentru menținerea glicemiei în parametri poți consuma anumite fructe cu indice glicemic redus, însă în cantități moderate. Poți vedea mai jos ce fructe pot fi consumate dacă ai diabet, care este indicele glicemic al acestora precum și ce cantitate este recomandată.

Fructe de pădure

Fie că adori zmeura, afinele sau căpșunele, acestea pot fi introduse în dieta zilnică. Conțin antioxidanți, vitamine și fibre. În plus, au un indice glicemic de doar 25. O persoană care face mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi poate consuma o porție de fructe de pădure. Asta înseamnă 340 g de căpșune sau 200 g de zmeură sau 240 g de afine.

Mere

Mărul apare frecvent pe lista fructelor favorite ale persoanelor care au diabet. Acest fruct este încărcat de antioxidanți și reprezintă o sursă importantă de vitamina C. Mărul are un indice glicemic mic, de aproximativ 36. Ca diabetic poți consuma două mere medii pe zi.

Caise

Caisele sunt printre vedetele verii și în ciuda gustului dulce au un indice glicemic de 23, mai mic decât al merelor. Poți consuma două porții de caise pe zi, aproximativ 440 de grame. Caisele pot fi consumate ca atare, în salate de fructe sau la micul dejun cu cereale.

Portocale

Două portocale medii, porția maximă care poate fi consumată de un diabetic pe zi, oferă necesarul de vitamina C. În plus, acest fruct versatil are un indice glicemic de 44 și doar 62 de calorii. Mai mult, portocalele conțin acid folic și potasiu, care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale, o problemă secundară pentru diabetici.

Vișine

Vișinele au un indice glicemic de doar 22 și pot fi consumate fără griji ca parte a dietei zilnice. Un diabetic poate consuma până la 240 de grame de vișine pe zi. Aceste fructe conțin antioxidanți esențiali în prevenirea complicațiilor diabetului. Este recomandat să fie consumate în stare naturală, congelate sau sub formă de compot preparat în casă. Multe produse cu vișine din comerț conțin și zahăr, deci este bine să citești cu atenție etichetele.

Pere

În ciuda gustului savuros, perele au un indice glicemic de doar 30. Mai mult, conțin vitamina K, fibre, vitamina A, complexul de vitamine B și vitamina C. Un diabetic poate consuma două pere mici pe zi.

Prune

Prunele sunt printre fructele cu cel mai scăzut indice glicemic, doar 29. În plus, conțin antioxidanți și reprezintă un remediu natural pentru constipație. Dacă ai un stil de viață activ, poți consuma până la patru prune medii pe zi.

Piersici

Aromate, gustoase și suculente, piersicile reprezintă desertul perfect dacă ai diabet. Conțin vitamina A și C, potasiu, fibre și antioxidanți. Au un indice glicemic de 42 și pot fi consumate ca atare, sub formă de compot sau pentru a aroma ice tea-ul. Pentru un smoothie sănătos și savuros, amestecă la blender 2-3 felii cu o lingură de lapte bătut și un praf de scorțișoară sau ghimbir. Poți consuma maximum 150 de grame de piersici pe zi.

Grepfrut

Un grepfrut mediu asigură necesarul zilnic de vitamina C. În plus, mai conține și vitamina A, acid folic, magneziu și fibre. Grepfrutul are un indice glicemic de doar 25 și este consumat, de regulă, ca atare. Este indicat să vorbești cu doctorul înainte de a consuma grepfrut deoarece poate afecta metabolizarea unor medicamente.

Fructe cu moderație

Fructele cu indice glicemic mediu (51-69) ar trebui consumate în cantități reduse. În această categorie intră pepenele galben (maximum o felie pe zi), smochinele (o smochină pe zi), mango (jumătate pe zi), papaya (o felie mică) și ananasul (două felii).

La acestea se adaugă fructele cu indice glicemic de peste 70, așa cum sunt pepenele verde, guava și curmale, care pot fi consumate doar în cantități foarte mici.

Diabetul înseamnă nu doar un stil de viață sănătos, ci și moderație și grijă în alegerea alimentelor. Fructele, în special, sunt principalele alimente care conțin zahăr (natural), iar de alegerea lor depinde cât de repede sau de ușor crește nivelul glicemiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
ana Blandiana 1990 jpg
1 minestrone jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net