Foarte mulţi părinţi se sperie la cel mai mic semn de boală al copilului şi dau fuga la Camera de Gardă. Din acest motiv, secţiile de urgenţe ale spitalelor sunt mereu aglomerate, fapt care nu este în avantajul nimănui. Starea copilului se poate chiar agrava din cauză că e ţinut zeci de minute într-un mediu neprielnic, alături de alţi bolnavi, în loc să fie îngrijit acasă, confortabil.


„Foarte mulţi părinţi merg la Urgenţe de la primul disconfort al copilului, fără să ştie că în felul acesta pot să înrăutăţească şi mai mult situaţia. Secţiile spitalelor de boli infecţioase sunt suprasolicitate şi mulţi părinţi aduc copilul aici fără să fie nevoie, riscând astfel să plece cu el acasă mai bolnav decât era”, a scris prezentatoarea tv Ela Crăciun pe blogul ei. Vedeta a stat de vorbă cu dr. Laura Ion, medic primar pedia-trie, şi a aflat care sunt adevăratele simptome care trebuie să vă aducă la Urgenţă.

  • Febra. O temperatură de peste 38˚C e -considera-tă febră la sugarii până în 4 luni. O temperatură de 38,5˚C e considerată febră pentru sugarii mari. -Pentru copii cu vârsta de peste 1 an ar trebui să ne îngrijoreze o temperatură de 39-39,5˚C.
  • Alergia. Dacă cel mic consumă vreun aliment care îi provoacă apariţia unor leziuni cutanate, roşii de obicei, intens pruriginoase, du-l la spital! Există riscul de complicaţii sau de şoc anafilactic. 
  • Orice tip de rană deschisă şi traumatisme, mai ales în momentul când se soldează cu fracturi.
  • Durerea abdominală însoţită de vărsături şi scaune diareice, dar şi imposibilitatea copilului de a se alimenta. Aceasta ar putea provoca deshidratare care, atunci când este gravă, poate duce la  convulsii, comă sau chiar deces.
  • Când copilul are convulsii. Convulsia se manifestă prin pierderea stării de constiinţă, la copii mici între 6 luni şi 5 ani. Acest lucru se poate întâmpla în timpul unei infecţii banale, asociată cu febră mare.
  • Copilul este fie cu ochii închişi, fie îşi ţine maxilarul contractat, ori îi tremură mâinile şi picioarele. Pentru părinţi, sigur este un moment terifiant care trebuie să-i trimită la Camera de Gardă.
Loading...