Ce tip de îndulcitor e bine să folosești: zahăr alb, brun, miere sau siropuri?

Ultima actualizare:

    Indiferent de tipul îndulcitorilor, medicii ne recomandă să reducem pe cât posibil consumul acestora
Indiferent de tipul îndulcitorilor, medicii ne recomandă să reducem pe cât posibil consumul acestora

Există multe tipuri de îndulcitori pe care îi folosim fie la deserturi, fie la băuturile calde. Zahăr alb, brun, zahăr raw, miere sau siropuri de porumb, arțar, agave. În ciuda acestei varietăți, îndulcitorii sunt foarte asemănători din punct de vedere nutrițional. Ceea ce îi diferențiază este sursa din care sunt obținuți (trestie de zahăr, sfeclă, fructe, palmier sau nucă de cocos), aroma și nivelul de procesare.

Tipuri de îndulcitori

Zahărul alb: este produsul finit rezultat în urma procesării și rafinării trestiei de zahăr sau al sfeclei. În timpul procesului de rafinare, apa, mineralele și compușii care îi conferă culoarea sunt eliminați, rezultând, astfel, zahărul alb. Reziduul siropos de culoare brună, provenit de la extragerea zahărului din sfeclă sau din trestie-de-zahăr, se numește melasă.

Zahărul raw: este produsul rezultat înainte de rafinare.

Zahărul brun: este zahărul alb amestecat cu melasa. Zahărul raw, zahărul brun și melasa sunt bogate în ingrediente naturale care conferă culoare.

Mierea: este nectarul dulce colectat de albine din flori. Fructoza este principalul ingredient al mierii, urmată de glucoză și sucroză. De altfel, gustul dulce al mierii este dat de conținutul ridicat de fructoză. Și, se știe, că fructoza este mai dulce decât glucoza și sucroza. De asemenea, mierea reprezintă 17% apă.

Siropurile: sunt produse din diverse plante sau fructe, cum ar fi, de pildă, agave, porumbul, strugurii, arțarul, curmalele sau rodia. Siropurile din fructe sunt obținute prin deshidratarea și stoarcerea fructelor. Îndulcitorul rezultat în urma acestui proces conține aceeași nutrienți ca și fructul (fibre, minerale), dar are mai puțină apă.

Care este cel mai bun?

Mai multe studii au arătat că zahărul alb și siropul de porumb, de exemplu, au diverse efecte adverse asupra sănătății noastre.

Unele tipuri de îndulcitori, cum este, de exemplu, mierea sau siropul de agave, sunt bogate în fructoză. Se știe că aceasta este mai dulce decât glucoza sau sucroza, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mică de miere sau de sirop de agave este suficientă pentru a atinge același nivel de îndulcire ca cel al zahărului alb. De asemenea, trebuie spus că mierea și siropurile au mai multă apă.

Tipurile de îndulcitori care sunt mai puțin procesați și rafinați conțin mai multe minerale, dar și compuși care au rolul de a conferi culoare plantei. S-a descoperit că aceștia cresc calitatea antioxidanților, aceia care protejează celulele, protejându-ne astfel organismul împotriva multor boli cronice.

Diverse tipuri de îndulcitori cresc nivelul zahărului în sânge. De exemplu, siropul de porumb are cel mai mare indice glicemic fiind compus în principal din glucoză. Indicele glicemic este o măsură care arată cât de repede un aliment (care conține 25 sau 50 de grame de carbohidrați) crește nivelul glucozei în sânge.

Zahărul alb, care are 50% glucoză și 50% fructoză, are un indice glicemic ceva mai mic.

Siropul de agave are cel mai scăzut indice glicemic. Tocmai de aceea, spun specialiștii, dintre toți îndulcitorii, este cea mai bună opțiune, când vine vorba de nivelul zahărului din sânge.

La rândul său, mierea este superioară celorlați îndulcitori datorită faptului că are în compoziție substanțe anti-bacteriene.

În concluzie, deși mierea, zahărul raw, siropul de curmale și melasa sunt mai „bune” decât zahărul alb sau alte tipuri de zahăr, trebuie să evităm pe cât posibil  consumul de îndulcitori, indiferent de tipul lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net