Ce trebuie să ştim despre carnea de miel

Ultima actualizare:

Pentru a ţine la distanţă problemele digestive, asigură-te că alegi carne de miel proaspătă, că o prepari sănătos, dar şi că o consumi cu moderaţie în cazul în care suferi de unele afecţiuni. Citeşte în revista Click! Sănătate de ce sfaturi trebuie să ţii cont.

Carnea de miel este o sursă importantă de seleniu şi de proteine. În doar 100 g de carne de miel există 30 g de proteine de bună calitate, aproximativ jumătate din necesarul zilnic de care are nevoie organismul. „Dacă la capitolul proteine stă bine, în schimb, este bogată în calorii (220 kcal/100 g) - mai mult decât carnea de porc. De asemenea, trebuie ştiut că grăsimile din acest tip de carne sunt în mare parte saturate, mai puţin mono- şi polinesaturate- cele care sunt mai valoroase din punct de vedere nutriţional“, afirmă Cristina Spiroiu, medic primar endocrinologie la Spitalul Militar Central „Carol Davila“, Bucureşti.

Cum o alegem

Aspectul, mirosul şi fibra cărnii sunt principalii factori de care trebuie să ţinem cont atunci când vrem să ne asigurăm că este proaspătă. Mai exact, este important ca mirosul să nu fie unul puternic (ci doar specific acestui fel de carne), tendoanele, articulaţiile să fie lucioase, iar consistenţa ei la atingere să fie fermă, dar elastică (urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede). „Atunci când alegem carnea de miel, mai ales dacă o cumpărăm din alte spaţii decât cele special amenajate, trebuie să verificăm dacă are o culoare rozalie, iar grăsimea este albă, nu mai închisă la culoare“, recomandă medicul Cristina Spiroiu. Un alt indiciu care arată că ea este proaspătă este şi pelicula uşor uscată de la suprafaţa cărnii.

E mai sănătoasă la cuptor

Pentru a profita de substanţele nutritive pe care carnea de miel le conţine, este bine să o preparăm în aşa fel încât să nu cadă greu la stomac. Specialiştii în nutriţie recomandă pregătirea ei la cuptor sau pe grătar, însă după ce am îndepărtat grăsimea. „În timpul preparării, carnea crudă nu ar trebui să intre în contact cu celelalte alimente sau cu suprafeţele pe care sunt pregătite acestea, deoarece ea poate fi contaminată cu bacterii, cum este E.coli de exemplu“, adaugă medicul. Un alt truc ce ajută la prevenirea problemelor digestive, frecvent întâlnite pe perioada sărbătorilor, este să ţinem carnea la marinat înainte de a o găti. Poţi pregăti baiţul din vin, apă, ulei de măsline, zeamă de lămâie şi condimente (usturoi, mentă, cimbru, foi de dafin, rozmarin, busuioc, boia dulce).

Cine trebuie să o consume cu moderaţie

Pentru că este bogată în calorii şi conţine multe grăsimi, carnea de miel trebuie consumată cu moderaţie, mai ales de persoanele care sunt diagnosticate cu afecţiuni cronice. Este nevoie de precauţie în cazul hipertensivilor, celor care au colesterolul mărit sau hiperuricemie (creştere a nivelului de acid uric în sânge) sau de gută.

Uite cât costă mielul în marile orașe!

În judeţul Alba, mieii vii se vând cu 10 lei/kg, în timp ce 1 kg de carne costă între 24 şi 25 de lei.

În Arad, preţul e între 23 și 24 de lei/kg. În magazine, preţurile la carnea de miel sunt cuprinse între 26 şi 29 de lei.

În Argeş, mielul costă 22 de lei/kg.

În Brașov, kilogramul de miel costă între 20 și 25 de lei.

În București, preţul cărnii de miel în pieţe variază între 21 şi 26 de lei/kg.

În Buzău, kilogramul de carcasă e 25 de lei. La Râmnicu Sărat, mielul în viu se vinde cu 12 lei/kg, iar carcasa între 22 și 24 de lei/kg. În județul Cluj, preţul mielului în viu e între 10 şi 11 de lei/kg, iar kilogramul de carcasă e între 22 şi 25 de lei.

În Constanța, carnea de miel costă 23 de lei/kg. În supermarket, prețul poate ajunge și la 30 de lei/kg.

În Galați, mieii vii costă 10 lei/kg, iar carcasele, între 18-20 lei/kg. La supermarket, carnea de miel costă între 25 de lei/kg şi 30 de lei/kg.

La Iași, 1 kg de carne de miel costă 25 de lei. În supermarket, cotletul de miel de 600 g costă 18 lei.

În Prahova, carcasa de miel costă între 26 şi 31 de lei/kg, iar în pieţe, 25 de lei/kg.

La Sibiu, carnea de miel e 25 de lei/kg, iar mieii vii se vând cu 11 - 12 lei/kg.

În județul Suceava, kilogramul de miel în viu se vinde cu 9-10 lei, în timp ce la carcasă prețurile variază între 20 și 25 de lei.

La Timișoara, prețul la carnea de miel e între 20 și 25 de lei/kg. Mieii vii costă 12 lei/kg.

În Vaslui, un kg de carne de miel costă 22 de lei, iar o carcasă, între 150 şi 250 de lei.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net