Ce trebuie să ştiţi despre virtuţile fragilor

Ultima actualizare:

    Frăguţele au calităţi deosebite.
Frăguţele au calităţi deosebite.

Specialiştii spun că frăguţele au proprietăţi medicinale incredibile! Rude de gradul întâi cu căpşunele, frăguţele sunt folosite în gastronomie şi în scop terapeutic din vremuri îndepărtate. Pentru unii este greu de crezut că, pe lângă gustul delicios , bobiţele aromate au şi virtuţi medicinale nebănuite.

În ce afecţiuni se foloseau în trecut

Medicii din Antichitate au fost cei care foloseau cu succes tratamentele cu frăguţe pentru efectele lor antioxidante şi antiîmbătrânire. De asemenea, pentru alinarea durerilor de dinţi erau indicate frunzele plantei care se pisau şi se amestecau cu sare, iar după aceea erau aplicate ca pansament pe dintele bolnav. Rădăcinile plantei erau un remediu dovedit pentru mai multe boli: de exemplu, un ceai preparat din aceste ingrediente calma sâcâitoarea tuse, iar bolile de rinichi erau îmblânzite cu o fiertură preparată tot din rădăcinile plantei. Un decoct preparat din rădăcini grăbea uscarea dureroaselor şi inesteticelor bube dulci, şi tot un decoct asemănător venea de hac bolilor femeieşti. Frunzele erau folosite în cazul blocajelor renale şi a digestiei anevoioase.

Puterea terapeutică, susţinută de compoziţia chimică

Consumate în stare proaspătă, ca supliment alimentar sau folosite la prepararea unor măşti cosmetice, frăguţele sau fragii de pădure ţin bolile la distanţă. „Puterea terapeutică a frăguţelor se ascunde în frunze, în fructe şi în rădăcini, iar în zilele caniculare consumul aromatelor fructe măreşte rezistenţa organismului la căldură. Conţin proteine, zahăr sub formă de levuloză, substanţă permisă şi bolnavilor de diabet, dar şi un număr impresionant de vitamine (A, B1, B2, C, E şi K), de săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sulf, brom), mult tanin, fenol şi... 90 % apă", ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Ce boli tratează preparatele din fragi

Cura cu frăguţe proaspete sau cu suc este benefică în caz de astenie, de anemie, reumatism degenerativ, gută, constipaţie afecţiuni renale , hepato-biliare, circulatorii, în tulburări de tranzit intestinal şi în imunitate scăzută.

Beneficii pentru bolnavii de tuberculoză

Datorită proprietăţilor antioxidante şi curative, frăguţele sunt tonice şi remineralizante, remedii excelente pentru bolnavii de tuberculoză. Tocmai concentraţia de substanţe minerale din compoziţia fructelor crude este de mare folos acestor bolnavi.

Zilnic, se consumă câte 300 g, iar cea mai mare cantitate este bine să fie îngerată dimineaţa, pe stomacul gol, ca mic dejun. Cura cu fructe proaspete pote fi continuată vreme de zece zile

Aliatele sistemului nervos

Pentru mărirea rezistenţei la căldură şi pentru reducerea tensiunii arteriale, este indicată o cură cu fructe proaspete , urmată timp de şapte zile. Terapia aceasta are efect răcoritor, tonifică sistemul nervos, combate moleşeala şi astenia din perioadele caniculare.

În acest caz, se recomandă un consum de câte 100 ml de suc de fragi, de trei ori pe zi, o perioadă îndelungată.

Frăguţele au calităţi deosebite.
Frăguţele au calităţi deosebite.

Protejează ficatul

Fragii sunt de mare ajutor bolnavilor hepatici. Cura cu aceste fructe are efecte de drenaj hepato-biliar şi de regenerare a celulei hepatice. Terapia cu frăguţe şi-a dovedit eficienţa şi în tratamentul hepatitelor, dar şi în eliminarea pietrelor de la bilă. Efectele terapeutice se datorează substanţelor active din compoziţia delicioaselor fructe : vitaminele (în special vitamina C), mineralele (fosforul şi fierul), taninul, flavonele, uleiul volatil. Cura cu suc, obţinut prin presarea delicioaselor fructe, trebuie urmată timp de o săptămână. Zilnic, se consumă câte trei pahare de licoare binefăcătoare, iar cantitatea cea mai mare se bea dimineaţa şi înlocuieşte micul dejun.

Ţine sub control ateroscleroza

Datorită acţiunii diuretice şi de detoxifiante, cura cu aceste fructe ţine sub control efectele bolii : fluidizează sângele, sporeşte imunitate, prevenind îmbătrânirea precoce. În acest caz, se recomandă cure cu câte 500 g fructe proaspete pe zi, un interval de minimum 12 zile. Fiecare porţie de fragi se consumă la o distanţă de patru ore. Desigur, şi în terapia acestei boli, o cantitate mai mare de fructe se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, când efectul de detoxifiere este mai puternic la începutul zilei. Pe parcursul curei, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă o dietă preponderent vegetariană; bolnavul trebuie să reducă sau să excludă cantitatea de carne, prăjelile şi aditivii sintetici.

Îmblânzeşte durerile reumatice

În această afecţiune, este indicată o cură de fragi un interval de 14 zile, perioadă în care bolnavul este bine să facă şi băi de soare. Timp de o oră , suferindul trebuie să expună zonele afectate de boală razelor ultraviolete. În acelaşi timp, bolnavul consumă zilnic câte 300 mg de fructe.

Reglează tranzitul intestinal

Tulburările de tranzit intestinal răspund foarte bine la tratamentul cu fragi. Fructele proaspete (câte 200 de grame) se consumă înaintea fiecărei mese principale. Contra constipaţiei, peste fructe se adaugă o linguriţă de miere de salcâm.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net