Ai o problemă cu stomacul sau cu digestia și îți faci griji că va dura mult până când medicul va reuși să stabilească un diagnostic precis? Nu mai e cazul! Este suficient să înghiți o capsulă video de mărimea unei bomboane - și ea îți va fotografia tractul digestiv din interior.

Dispozitivele cu care putem vedea ce se întâmplă în interiorul corpului uman sunt un vis la a cărui înfăptuire medicii și fizicienii lucrează deja din secolul al XIX-lea. Între timp, tratamentul bolilor gâtului, ale esofagului sau ale tractului gastrointestinal a devenit greu de imaginat fără endoscoape. Termenul endoscop este denumirea generică pentru aceste dispozitive și înseamnă, de fapt, „observator din interior”.

Există diferite tipuri de endoscoape, de exemplu pentru uretră (cistoscop), pentru stomac (gastroscop) sau pentru colon (colonoscop). Cele clasice au forma unor tuburi flexibile, care sunt introduse în organismul pacientului. Acum un deceniu și jumătate a apărut însă un nou dispozitiv, menit să sondeze tractul gastrointestinal: videocapsula endoscopică. Este un dispozitiv de mărimea unei bomboane, format dintr-o sursă de lumină, una de energie electrică și o cameră de luat vederi minusculă, pe care pacientul îl înghite.

Odată ajunsă în interior, capsula începe să filmeze și trimite imaginile către un receptor, legat în jurul stomacului pacientului. Cu ajutorul acestor imagini, medicul poate să vadă limpede dacă pacientul suferă de cancer sau de o altă afecțiune intestinale. Dimensiunea unei astfel de capsule este adaptată la capacitatea esofagului. Mai precis, camera, bateria și transmițătorul nu au voie să depășească împreună lungimea de 26 mm și un diametru de 11 mm.

Cum se efectuează investigația

Examinarea cu videocapsula endoscopică poate fi efectuată la unele clinici specializate în gastroenterologie sau la spital. Dimineața, pacientul înghite capsula video ca pe o pastilă, cu puțină apă. Capsula se deplasează prin tractul digestiv - esofag, stomac, intestinul subțire și colon -, și este secretată apoi în scaun. Ea nu va fi reutilizată și nici nu este necesar să fie păstrată.

Află pe Clicksanatate.ro când se recomandă examinarea cu videocapsula endoscopică!

Cât de sănătoase sunt alimentele negre?

Ce super-alimente nu ar trebui să îți lipsească de Sărbători

 

 

 

Loading...