Mesele copioase duc uneori la probleme digestive, iar asta ne cauzează neplăceri pe care le-am putea evita cu ușurință, precum crizele biliare și enterocolitele. După o masă îmbelșugată, aparatul digestiv are de suferit.


Salcâmul și gălbenelele scad aciditatea

Când apar primele simptome ale indigestiei, precum migrenele, balonarea, greața, arsurile la stomac, trebuie consultat medicul. După stabilirea unui diagnostic, respectarea dietei individualizate este foarte importantă în perioada de recuperare. În astfel de situații, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă ceaiurile de mur, coada-șoricelului, afin sau anghinare.

salcam.jpg

Salcam
Preparatele obţinute din florile de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul sistemului nervos central şi al musculaturii netede gastrice.
Foto: pixabay.com

De asemenea, o infuzie călduță din flori de salcâm calmează durerea și efectele hiperacidității. Este recomandat consumul a trei căni de ceai pe zi.

Infuzia de flori de gălbenele sau de petale de tranfadiri de dulceață este de folos în toate afecțiunile gastrice și intestinale.

Combateți balonările cu plante precum anasonul, chimenul, coriandrul și gălbenelele, cu efecte rapide.

Terapia cu ceaiuri durează mai multe zile

Tratamentul cu ceai de coada-șoricelului trebuie urmat măcar două săptămâni. Infuzia se prepară din trei lingurițe de plantă la 300 ml de apă clocotită, timp de 10 minute. Ceaiul se bea călduț.

Tratamentul cu flori de salcâm trebuie ținut 14 zile după declanșarea indigestiei. O ceașcă de infuzie se prepară dintr-o linguriță de plantă și 250 de ml de apă clocotită.

Alte remedii pentru problemele digestive

  • Supa de morcovi sau apa de orez vă sunt de mare ajutor în caz de diaree. Dacă este asociată cu crampe intestinale intense, trebuie aplicate pe abdomen comprese cu bitter suedez. Pâinea prăjită unsă cu ulei de măsline presat la rece este un excelent pansament gastric.
  • Pentru combaterea indigestiei sunt interzise unele alimente, precum mezelurile, conservele, lactatele fermentate, băuturile carbogazoase, alcoolul, produsele de patiserie și cofetărie care conțin multe grăsimi și ciocolată.

Evitați complicațiile!

  • Mâncați în liniște și mestecați bine alimentele. Astfel, ușurați procesul de digestie.
  • După o masă copioasă, nu vă culcați imediat, pentru că sucurile gastrice “inundă” esofagul.
  • Faceți puțină mișcare în aer liber dacă apar primele semne ale indigestiei.
  • Nu este bine să vă îndopați cu medicamente pe care nu le-ați folosit niciodată.
 
 
Loading...