Prin tradiţie, prazul (Allium porrum) are o istorie de mai bine de patru mii de ani ca un tonic al organismului şi un puternic diuretic. Există dovezi certe că asirienii, chinezii şi egiptenii apreciau vestita legumă atât pentru valoarea culinară, cât şi pentru cea terapeutică.


Istoricul Herodot, poetul şi rapsodul Homer sunt alte personalităţi legendare, care au precizat în scrierile lor, cât de valoros este prazul pentru sănătatea omului. Şi faraonul Keops a lăudat virtuţile legumei într-o manieră originală : în semn de preţuire, el îi recompensa pe cei mai viteji războinici ai săi, oferindu-le mănunchiuri de praz. În schimb, Plinius cel Bătrân semnala în cartea sa „Istoria naturală", că împăratul roman Nero îşi îngrijea vocea consumând praz, în zilele fixe din lună. În timp, Hippocrate, cel mai vestit medic al Greciei Antice, considerat părintele medicinei, semnala că, datorită efectelor emoliente, expectorante şi pectorale, testate în timp de mii de bolnavi, prazul aduce o varietate de beneficii organismului.

Prazul conţine numeroase elemente nutritive cu proprietăţi vindecătoare : vitamine (A, C, E, Complexul vitaminic B), hidraţi de carbon, precum şi minerale : fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, mangan, siliciu şi zinc. .Frunzele verzi conţin o cantitate impresionantă de caroten şi de două ori mai multă vitamina C, decât partea albă a legumei. De asemenea, această „Vedetă vegetală" este o bună sursă de potasiu.

Datorită proprietăţilor terapeutice, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, precizează: „Recomand terapia cu praz suferinzilor cardiaci, renali, hepatici şi reumatici. Prazul reduce nivelul colesterolului „rău", combate retenţia de apă din ţesuturi şi acidul uric, fiind un tonic pentru sistemul nervos. O cură cu preparate din praz descongestionează sistemul respirator : în faringite, bronşite, răguşeală, tuse şi în angine, siropul face minuni. În schimb, în caz de cistită, de artrită, în afecţiuni hepatice sau renale este benefic decoctul de praz".

Cum se prepară şi cum se administrează decoctul

Ingrediente: Trei tulpini de praz şi apă. Acestea se toacă mărunt, apoi se adaugă o cantitate egală de apă ; ceaiul se fierbe timp de 20 de minute. Se lasă vasul acoperit, până la răcire şi se strecoară.

Zilnic, se consumă câte trei căni , timp de zece zile.

Cum se prepară şi cum se administrează siropul

Ingrediente: 500 ml decoct de praz, 400 mg de zahăr.

Cele două ingrediente se pun la fiert, la foc mic, până când compoziţia capătă consistenţa smântânii. Siropul se toarnă cald în sticle, închise ermetic.

Se păstrează la rece şi se administrează câte două linguriţe, după mesele principale. 
 
Loading...