Ceașca de sănătate: Cele mai eficiente ceaiuri care ”dizolvă” pietrele la rinichi

Ultima actualizare:

    Coada calului, un remediu care micșorează calculii renali și calmează durerile Sursa foto: Adevărul.ro
Coada calului, un remediu care micșorează calculii renali și calmează durerile Sursa foto: Adevărul.ro

Sute și sute de persoane sunt chinuite de cumplitele dureri de rinichi. Există anumite plante care îmblânzesc durerile cauzate de pietrele la rinichi și care dizolvă calculii renali. Unele plante, renumite pentru efectul lor terapeutic în afecțiunile de rinichi, trebuie cunoscute de persoanele care se confruntă cu aceste dureri chinuitoare.

Farmacia casei să fie aprovizionată cu plante eficiente  

Infuzia de coada-calului, de coada racului, decoctul de păpădie, coacăzul negru, mesteacănul, mătasea de porumb , ienuperul în amestec de păpălăul sunt câteva remedii excelente care îmblânzesc durerile cauzate de pietrele la rinichi. Bolnavii cronici trebuie să învețe cum să le prepare şi când să le consume pentru a scăpa de cumplitele dureri de rinichi.

Ce spun fitoterapeuții despre calculii renali

Calculii renali („pietrele") sunt aglomerări de cristale, care se formează în rinichi sau în căile urinare, ca depuneri provenite din substanţe aflate în urină. În formă incipientă, boala nu are nici un simptom.

Pe măsură ce calculii cresc, apar primele manifestări dureroase. Din punct de vedere clinic, există două feluri de calculi: cei sedentari (ficşi) şi calculii migratori.  Primii sunt şi cei care nu provoacă dureri. În schimb, cei migratori au tendinţa să se deplaseze de-a lungul ureterului. În alte situaţii, „migratorii" sunt cei mai periculoşi : ei se blochează pe traseu şi declanşează colica, o durere violentă care începe în spate şi iradiază spre partea interioară a coapsei. Adeseori, colica apare la frig, în urma unui efort sau a zdruncinăturilor.

„Bolnavul trebuie să bea multe ceaiuri şi să urmeze o dietă care să reducă sau să dizolve elementele din componenţa pietrelor. De asemenea, dieta trebuie să corecteze, aciditatea sau alcalinitatea urinei. Tratamentele naturiste se adresează tuturor bolnavilor cu acest tip de suferinţă, chiar dacă au unul sau mai mulţi calculi ori dacă au făcut una sau mai multe operaţii de îndepărtare a acestor pietre", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie sau nutriţie, în studiul :”Cum să tratăm calculii renali”.

Bolnavul trebuie să bea multe ceaiuri diuretice

Bolnavul trebuie să bea multe ceaiuri diuretice, în cantităţi cât mai mari, pentru a avea o diureză de peste doi litri în 24 de ore. Acest tratament contribuie la curăţarea rinichilor şi a canalelor urinare. Este important să se consume ceaiuri diuretice variate. Se recomandă un ceai diferit în fiecare zi.

Bolnavul trebuie să consume zilnic ceai de coada calului

Ceaiul preparat din această plantă este foarte util, pentru că micşorează calculii şi măreşte diureza. Mai mult, acidul salicilic din compoziţia plantei calmează durerile. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită şi 250 ml de apă. Ingredientele se fierb 15 minute,   la foc mic,  apoi ceaiul se strecoară. Se consumă trei-patru căni pe zi.

Coada racului, iată un antibiotic excelent

Ceaiul de coada racului (se foloseşte partea aeriană a plantei) se recomandă în cazurile grave, când în urină se observă sânge sau când medicul constată o infecţie. Ceaiul joacă rolul unui antibiotic puternic, care împiedică înmulţirea microbilor. Pentru prepararea unei căni de infuzie se foloseşte o linguriţă de plantă, care se infuzează în 250 ml apă clocotită, timp de 10 minute. Se pot consuma câte trei căni pe zi.

Pentru efectul depurativ se recomandă coacăzul negru  

Bolnavii trebuie să bea câte trei căni de ceai pe zi pentru efectul diuretic, depurativ şi hemostatic. Infuzia de coacăz negru este recomandată de fitoterapeuţi, pentru că elimină acidul uric în exces şi, de asemenea, alcalinizează urina.

Un remediu care dizolvă pietrele la rinichi-mesteacănul

Infuzia preparată din frunze de mesteacăn este un remediu dovedit pentru bolnavii care au pietre la rinichi, deoarece are puterea să dizolve calculii şi să stimuleze eliminarea acidului uric. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă, care se infuzează, zece minute, într-o cană cu apă clocotită. Când este călduţ, în ceai se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se bea după ce preparatul a stat în repaus 4-5 ore. Doza zilnică este de două- trei căni. 

Păpădia topeşte calculii renali

Datorită substanţelor din compoziţia rădăcinii, păpădia poate să micşoreze calculii renali şi poate să contribuie la eliminarea lor. Decoctul se prepară din două linguriţe de rădăcină şi 250 ml apă, care se fierb timp de 15 minute. Doza necesară este de câte două căni pe zi.

Un remediu, puțin cunoscut: Păpălăul

Fructele acestei plante conţin acid citric. Ceaiul contribuie, mai ales, la dizolvarea şi la eliminarea calculilor formaţi din oxalaţi. Decoctul se prepară din două linguriţe de fructe, care se fierb în 250 ml de apă, timp de 15 minute. Se recomandă un consum zilnic de câte trei-patru căni pe zi. S-a dovedit eficientă o combinaţie de fructe de păpălău (două linguriţe), de coada calului (patru linguriţe) şi de enuper (o linguriţă). Plantele se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute. Cantitatea se bea într-o singură zi.

Mătasea de porumb, pentru multe probleme de sănătate  

În vremuri îndepărtate, în medicina populară, mătasea de porumb era recomandată în tratarea infecţiilor urinare. Studiile ulterioare au dovedit că acest leac tratează cu succes bolile de inimă, de ficat, cistitele şi calculii renali. Mai mult, o cură cu infuzie de mătase de  porumb este o soluţie la îndemână pentru pierderea kilogramelor în plus. Mătasea de porumb se culege când boabele de porumb sunt „tinere", lăptoase. Atunci, planta se lasă la uscat, la umbră.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară din două linguri de plantă uscată care se infuzează într-o cană de 200 ml cu apă clocotită timp de 15 minute. Se consumă câte o lingură la un interval de trei ore de bolnavii cu pietre la rinchi. Tratamentul trebuie continuat până la vindecare.

În cazul colicilor foarte dureroase se recomandă Pedicuţa

Fitoterapeuții apreciază că pedicuţa este un foarte bun calmant al colicilor foarte dureroase. În acest caz, ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă, care se fierbe în 250 ml de apă, timp de cinci minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net