Ceaşca de sănătate: Cimbrişorul, un antibiotic de tradiţie

Ultima actualizare:

Din vremuri îndepărtate, cimbrişorul a fost numit de fitoterapeuţii tuturor timpurilor „ antibioticul săracului”, datorită multiplelor sale efecte terapeutice: expectorant, antiseptic pulmonar şi intestinal, hepatoprotector, calmant, colagog, coleretic, sedativ al sistemului nervos, diuretic, antihelmintic, reconfortant, antispastic, sudorific, stimulent al memoriei.

Cimbrişorul este renumit pentru efectele sale specifice în : laringite, traheite, gripă, bronşite, infecţii respiratorii, tuse convulsivă, tuberculoză (datorită uleiului eteric). Preparatele din cimbrişor s-au dovedit remedii tradiţionale în stări de oboseală, depresie psihică, constipaţie, reumatism, anemie, enterite, sciatică,stări de slăbiciune, epilepsie, spasme ale organelor genitale, apatie, paralizie, scleroză în plăci.   

Atuul cimbrişorului-uleiul volatil

În special, în sezonul rece, inamicul principal al sănătăţii este, fără îndoială, viroza respiratorie însoţită de tusea sufocantă. În această privinţă, în tradiţia europeană, un remediu cu rezultate spectaculoase este terapia cu cimbrişor. Atuul cimbrişorului de „antibiotic al săracului”, spun specialiştii, se datorează uleiului volatil pe care-l conţine.

Cimbrişorul,  un excelent dezinfectant

Deoarece este un excelent dezinfectant, cimbrişorul este recomandat nu numai ca expectorant în tratamentul tusei comune şi tusei convulsive, dar şi în cazul infecţiilor intestinale, renale şi ale vezicii urinare. Această plantă aromată este, în acelaşi timp, un stimulent al metabolismului şi un bun vermifug, ca şi un hepatoprotector, un sedativ al sistemului nervos şi un absorbant al gazelor intestinale. Uleiul foarte concentrat de cimbrişor tratează  guta, reumatismul, sciatica, durerile de cap, migrenele şi senzaţia de greaţă.

Infuzia combate dependenţa de alcool şi epilepsia

„Uleiurile esenţiale din compoziţia cimbrişorului acţionează asupra tusei, calmând spasmele respiratorii, uşurând expectoraţia. În privinţa infuziei, aceasta este de mare ajutor în cazul epilepsiei şi terapia trebuie urmată timp de un an, cu pauze de zece zile, în fiecare lună. De asemenea, infuzia combate dependenţa de alcool (zilnic se bea 100 ml, timp de şase luni), dar ajută şi la eliminarea viermilor intestinali, menţioneză fitoterapeutul Eugen Giurgiu în „Cartea sănătăţii tale”. Pentru reactivarea circulaţiei periferice deficitare, este indicată tinctura de cimbrişor, procurată de la plafar.    

Ceaiul, bun pentru răguşeală şi pentru tusea astmaticilor

Din cimbrişor se prepară un ceai cu proprietăţi expectorante, care calmează spasmele căilor respiratorii, fapt care-l recomandă în tratarea tusei convulsive, răguşelii şi în tusea astmaticilor.

Planta protejează ficatul şi rinichii

Pentru că are o acţiune antiseptică puternică, planta acţionează asupra ficatului şi rinichilor şi ameliorează starea de funcţionare a acestor organe vitale. Substanţa amară în asociaţie cu ceilalţi componenţi chimici, conferă ceaiului de cimbrişor şi proprietăţi stomahice şi stimulente, care îl fac să fie un bun tonic în cazul anemiilor.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Se prepară din două linguri de plantă şi 300 ml de apă clocotită. Toată cantitatea se bea pe parcursul unei zile.

Siropul: Într-un borcan se pun zece linguri de flori de cimbrişor peste care se toarnă un litru de zahăr şi se lasă la macerat, într-un loc însorit. După 21 de zile, siropul se filtrează, se fierbe vreme de cinci minute şi se păstrează în sticle bine sigilate. Cura cu sirop se foloseşte pentru tratarea răguşelii şi a bronşitei (câte două linguriţe, după fiecare masă).     

Infuzia concentrată

Ceaiul concentrat se prepară din două linguriţe de cimbrişor  la o cană cu apă clocotită. Seara, ceaiul se bea călduţ (cu înghiţituri mici), îndulcit cu miere polifloră. În paralel, se fac frecţii pe tot corpul, cu oţet de mere. Tratamentul trebuie urmat măcar două-trei zile. Infuzia concentrată este indicată la apariţia primelor semne de gripă, pentru a combate puterea virusurilor.

image
image
image
image
image
image
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net