Ceașca de sănătate: Cum să tratăm afecțiunile specifice sezonului rece

Ultima actualizare:

Pătlagina, un leac dovedit pentru bolile organismului

De-a lungul timpului, patlagina a dovedit ce minuni face în viața noastră în sezonul rece. Ca leac recunoscut, planta tratează cu suuces o varietate de afecțiuni: plămânii, căile respiratorii,(tusea convulsivă, bronșita,) afecțiunile vezicii biliare, infecțiile pielii, furunculele și rănile severe. Nu în ultimul rând, remediile cu pătlagină normalizează valorile colesterolului și trigliceridelor.     

În sezonul rece, românii folosesc pătlagina ca leac eficient pentru bolile frecvente acum  

De secole, românii folosesc pătlagina ca leac sigur pentru tămăduirea bolilor de plămâni și a rănilor grave, care le-au creat probleme și se vindecă foarte greu. În multe familii, românii păstrează pentru urmași, tradiția rețetelor ieftine și salvatoare cu patlagină.

Pentru tratament se folosesc frunzele plantei

Pătlagina este o plantă care se adaptează ușor la diferite condiții de sol, de umiditate, lumină și temperatură. De aceea, fitoterapeuții apreciază că există mai multe specii de pătlagină și fiecare are propriile principii active. ”De la pătlagină se folosesc în special frunzele, datorită conținutului bogat al acestora în: mucilagii, zaharuri, ulei volatil, subsatnțe proteice, carotenoizi, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, molibden, cupru),  substanțe antibiotice, dar și vitamine valoroase pentru vigoarea organismului: A, C, K”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul: ”Pătlagina alungă bolile din viața noastră, trebuie s-o ocrotim și noi”.    

Rețeta săptămânii: Cum se prepară, cum se administrează

Siropul de pătlagină, o rețetă inedită

Siropul de pătlagină se găsește în farmacii, dar îl  putem prepara și în casă.  Cititorilor  noștri, care urmăresc rubrica ”Ceașca de sănătate”,   le oferim o rețetă inedită, preparată de călugării de la Mănăstirea Turnu.  

Ingrediente: 500 g frunze proaspete, 500 g miere polifloră

Frunzele proaspete de pătlagină, spălate în mai multe ape, se pun într-o pungă care  se pătrează în congelator timp de 24 de ore. După aceea, punga respectivă se presează cu râșnița. În sucul obținut se adaugă aceeași cantitate de miere și ingredientele se amestecă foarte bine până se omogenizează. Siropul obținut se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, apoi se toarnă fierbințe în sticluțe, care se închid ermetic.  Este important ca răcirea siropului să se facă treptat. De aceea, peste sticluțe se pune un prosop gros. După ce s-au răcit, sticluțele se păstrează într-un loc răcoros: la frigider sau în pivniță. Zilnic se administrează câte 3 lingurițe de sirop, timp de o săptămână. Rezultatele nu întârzic să apară. Acest sirop este un remediu de excepție pentru afecțiunile respiratorii și pentru tusea severă și efectul tratamentului este de durată.

Un remediu renumit pentru bolile frecvente iarna: Limba mielului

Limba mielului este o plantă renumită în eficiențasa  în tratamentele  frecvente  în  bolile frecvente  iarna : gripa, guturaiul, bronșita, reumatismul și inflamațiile rinichilor. Sub formă  de infuzie, Limba mielului este eficientă și în tratamentul scarlatinei și pojarului. În Europa, cruciații au adus planta  de la Damasc în secolul al  XVea, recunoscându-i efectul  antifebril.  Ca dovadă, numele  științific plantei, provenit din limba arabă, care, în traducere, înseamnă ”părintele sudorii”.

Specialiștii și-au arătat interesul pentru efectele plantei

În studiul despre Limba mielului, fitonutriționistul Eric Favre  amintește că, de-a lungul timpului, planta a trezit interesul specialiștilor privind  efectele ei și în alte afecțiuni: ca antidot împotriva melancoliei și al crizelor cardiace, în timpul iernii.  În timpul Renașterii , ca plantă comestibilă, Limba  mielului a fost folosită  mai ales la prepararea supelor de legume, combinată cu păpădia și cresonul, în Evul Mediu.

Deoarece este bogată în minerale ( Mai ales în nitrat de potasiu), mucilagii și acizi  grași  polinesaturați, infuzia de Limba mielului combate procesul de deshidratare a pielii, degradarea unghiilor și a podoabei capilare.

Cum se prepară, cum se administrează planta:

Infuzia se prepară dinr-o  linguriță de frunze și flori uscate la o cană de 200 ml de apă. Se consumă  2-3 căni pe zi.

Decoctul se prepară din două lingurițe de plantă- frunze și tulpină , la o cană de apă, prin fierbere timp de 5 minute.        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net