Pentru gustul plăcut şi pentru efectul său răcoritor, izma bună (Mentha piperata) este singura plantă care ne revigorează cel mai bine, dar este bună şi pentru durerile de cap şi colici.


Menta este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale consumate în ţările europene, în Orientul Mijlociu şi în Africa. Toate preparatele din mentă: infuzia, uleiul, oţetul, vinul, tinctura, cât şi aromata apă de mentă sunt leacuri excelente.

Menta, bună la colici şi la dureri de cap

Ca plantă medicinală, menta este apreciată pentru numeroasele virtuţi terapeutice. Totodată, aromata plantă este şi un excelent condiment, folosit în gastronomie, adăugat în salate şi în sosuri, pentru inconfundabilul efect răcoritor.

Frunzele proaspete de mentă au fost folosite încă din antichitate în tratarea unor afecţiuni, iar bucătăria arabă veche a descoperit că această plantă parfumată este un ingredient gustos în bucătărie.

Legenda mentei

Legenda spune că nimfa Minthe s-a îndrăgostit de zeul Hades, stârnind gelozia Persephonei. Ca s-o scape de mânia soţiei sale, Hades a transformat-o pe nimfa Minthe într-o plantă parfumată, la fel de plăcută ca şi chipul ei. Fiind un dar al zeilor sau al naturii, menta este o plantă terapeutică extrem de valoroasă, susţin terapeuţii europeni.

Originară din bazinul mediteranean, menta a fost preţuită odinioară  de greci şi de romani. Se spune că aceste popoare condimentau vinurile şi sosurile cu mentă  şi ornamentau mesele festive cu buchete de mentă.

În zilele noastre, planta uscată şi preparatele de mentă le găsim în magazinele Plafar. În farmacii, regăsim menta ca ingredient folosit în compoziţia mai multor medicamente.

Remedii cu mentă

De secole, menta uscată este un remediu nelipsit în farmacia casei.  În trecut, decoctul era un leac pentru durerile de cap. Ceaiul se dădea copiilor cu colici. Când durerile erau insuportabile, se punea pe pântece o cataplasmă caldă din frunze de izmă şi de leuştean.

Pentru dureri de dinţi, se ţinea în gură rădăcină pisată de mentă care se macera în rachiu. Ceaiul se mai lua contra tusei, năduşelii şi contra durerilor de piept, precum şi pentru a uşura naşterile. Contra durerilor de inimă se bea ceai rece de mentă. Ceaiul se mai folosea în caz de insomnie şi pentru calmarea organismului stresat.

Menta conţine substanţe active de excepţie

Datorită substanţelor active de excepţie, menta are efect sedativ, dezinfectant, cicatrizant extern, antidiareic, combate transpiraţia , calmează durerile şi reglează tranzitul intestinal. Frunzele şi toate părţile plantei conţin ulei eteric, lipide, acizi fenolici, taninuri, amestec de parafine, flavonoide, glucide, enzime, alături de vitaminele C, D2 şi de numeroase săruri minerale precum potasiul, calciul, fosforul, magneziul,  fierul, manganul, zincul, borul, cuprul şi  molibdenul.

Izma tratează o varietate de boli, de la durerile gastro-intestinale, indigestii şi până la combaterea anxietăţii. În pledoariile sale despre această plantă, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, susţine că:  „Izma bună este specia de mentă medicinală care conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative. Substanţele active importante, conţinute de această plantă, precum mentolul (un valoros ulei eteric), compuşii antibiotici şi substanţele minerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă.”

Menta, benefică pentru hipertensivi 

Datorită conţinutului de potasiu, ceaiul de mentă ţine sub control hipertensiunea arterială, fiind de mare folos bolnavilor hipertensivi. Totodată, această infuzie face minuni în lupta cu bolile de inimă.

Cum se adminisrează ceaiul de mentă

Se bea câte două ceaiuri pe zi, şi se evită excesele, deoarece menta constipă.

Studii recente au dovedit că toate cocteilurile care conţin mentă sunt tonice pentru organismul obosit, după numeroase eforturi fizice şi intelectuale sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.  

Menta are proprietăţi calmante remarcabile

Menta este renumită pentru proprietăţile ei calmante. Infuziile şi uleiul de mentă reduc efectele indigestiei (greţuri, balonări, dureri de stomac şi de bilă) după prima zi de tratament.

Cum se face infuzia de mentă

O infuzie simplă se prepară dintr-o linguriţă de mentă de grădină şi o cană cu apă, iar ceaiul se consumă cu înghiţituri mici. Prima infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar a doua porţie trebuie băută după cină.

Infuzia de mentă, în care adaugi trei picături de ulei extras din aromatele sale frunze (la o cană), se bea, după preferinţă, călduţă, rece sau amestecată cu cuburi de gheaţă şi cu sirop de zmeură.

De asemenea, poţi să amesteci patru linguriţe de decoct de mentă într-o porţie de îngheţată şi vei obţine un delicios desert revigorant.

Citeşte şi:

Dieta cu măr verde te ajută să slăbeşti sănătos. Variante de meniu pentru fiecare masă a zilei

Pătlagina tratează miraculos plămânii și căile respiratorii

 
 
Loading...