Ceașca de sănătate: Rubarba, ”leguma-fruct” pentru orice vârstă

Ultima actualizare:

    Rubarba roşie este mai eficientă decât cea verdeFoto: farmfreshseeds.com
Rubarba roşie este mai eficientă decât cea verdeFoto: farmfreshseeds.com

Reventul, rubarbărul sau rubarba, aşa cum i se spune în popor în ţara noastră, această legumă-fruct , este renumită pentru efectele ei terapeutice. Planta este folosită de secole în ţări din Asia, unde creşte şi astăzi în flora spontană. Abia prin secolul al XIX-lea, rubarba a fost aclimatizată în Europa. Cu excepția frunzelor care sunt foarte toxice, celelalte componente ale plantei (tulpina și rizomii) sunt folosite în scop terapeutic și culinar.

Rubarba este cultivată în grădini

Planta tolerează cu ușurință temperaturile scăzute, ținând seama de zona geografică din care provine și nu se sperie nici de îngheț.  În România, rubarba este cultivată în grădini, mai ales  în Transilvania şi în N Moldovei. Pentru efectele medicinale se folosesc tulpinile şi rizomii, bogate în substanţe active importante: zahăr, vitamine  (A, B1, B2, C şi K), proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil, magneziu, calciu  şi numeroşi compuşi antracinonici, aceştia fiind principalul agent laxativ.

Rubarba tratează o varietate de boli

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază rubarba pentru efectele ei  terapeutice extraordinare.  În lucrarea ”Sănătatea noastră” fitoterapeutul precizează: „Recomand rubarba ca remediu pentru boli de rinichi şi de stomac. Totodată, rizomul uscat se macină, iar pulberea obţinută se consumă simplă sau în amestec cu miere pentru efectul laxativ. Terapia cu această „legumă-fruct” a dat rezultate bune şi în alte afecţiuni: impotenţă, stomac leneş, paraziţi intestinali, anemie, dizenterie și în anumite forme de astenie. Totodată, delicioasa legumă-fruct scade tensiunea arterială și colesterolul rău, protejează ficatul, previne cancerul și este o sursă sigură de energie.  Această legumă ascunde încă multe taine și pentru terapeuți: este săracă în calorii (are doar 15calorii /100 g), în schimb,  rubarba este bogată în magneziu , un mineral care favorizează creşterea sănătoasă a oaselor. Şi efectele terapeutice nu se opresc aici:rubarba ameliorează crampele stomacale şi stimulează tranzitul intestinal.  Nu în ultimul rând, seva proaspătă de rubarbă este un leac sigur în cazul copiilor şi adulţilor care se confruntă cu lipsa poftei de mâncare. Totuși, trebuie consultat nutriționistul în privinţa duratei tratamentului cu rubarbă.

Rubarba roșie conține mai multă vitamina A

În tratamentul cu rubarbă, alegeți soiul de rubarbă roșie, deoarece conține mai multă vitamina A decât rubarba verde. Aceste tulpini sunt folosite în gastronomie la prepararea mai multor dulciuri: compoturi, dulceaţă, plăcinte şi tarte. De efectele delicioasei plante nu pot beneficia femeile gravide şi mamele care alăptează. 

Rețeta săptămânii

Compot de rubarbă cu mentă, benefic în sezonul rece

Ingrediente: 25 tije de rubarbă, 2 litri de apă, 10 linguri de zahăr invertit, o lingură de mentă uscată, o linguriță rasă de scorțișoară.

Preparare: Se curăță  tijele, se spală bine sub un jet de apă, apoi se taie în bucăți de  4 cm. Într-un vas se fierbe apa cu zahărul și scorțișoara, iar când apa dă în clocot, în vas se se pun bucățile de rubarbă. După ce tijele fierb trei minute, vasul se ia de pe aragaz. În acest moment se adaugă sucul de lămâie și menta fărâmițată.  Acest desert este un tonic pentru organism  în anotimpul rece.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net