Saschiul, (brebenocul sau merișorul în denumirea populară) este descris de specialiști ca o plantă cu efecte terapeutice deosebite. Această plantă mică, perenă, are flori de culoarea albastră- violacee și, în scopuri terapeutice, se folosesc frunzele recoltate în timpul înfloririi .


Proprietățile terapeutice ale saschiului

De-a lungul deceniilor, studiile riguroase ale specialiștilor au scos în evidență proprietățile terapeutice ale saschiului:  reduce tensiunea arterială, reglează tulburările  vasculare cerebrale, asigură oxigenarea normală a creierului, îmbunătățește circulația  sanguină la nivel cerebral și previne pierderea memoriei. Planta are proprietăți sedative, antispastice,  este relaxantă,  depurativă,  vasodilatatoare,  contribuind la  descongestionarea țesuturilor. 

.Opinia specialiștilor

 ” Preparatele  de saschiu se recomandă, cu precădere,  în afecțiuni cardiace, dar și în cele legate de circulația  sângelui, fiind folosit în tratamentele  împotriva ateroscerozei și hipertensiunii, este tonic  al circulației coronariene și periferice și favorizează oxigenarea creierului.  În Occident, în timpuri îndepărtate, saschiul era o plantă apreciată cu proprietăți magice. Specialiștii acelor vremuri  recomandau planta ca un  leac de nădejde  pentru cefalee și amețeli”, susține Eugen Giugiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul: ”Plante renumite care ne mențin în formă ”.     

 

Totodată,  cercetările specialiștilor europeni, referitoare la vigoarea memoriei au descoperit că o tinctură preparată din saschiul mic (plantă cu un conţinut de 50 de alcaloizi, dintre care vincamina, substanţă care reglează circulaţia sanguină la nivel cerebral) calmează migrenele. Efectele benefice ale plantei  se remarcă şi în  stări de ameţeli şi în pierderea memoriei.

Beneficiile unei cure  cu saschiu

O cură de trei săptămâni va avea efec­te benefice asupra întregului organism, infuzia fiind indicată persoanelor care depun un efort intelec­tual susţinut, stimulează memoria şi sporește capaci­tatea de concentrare.

În aprilie, planta are o mare concentrație de principii active

Saschiul se culege de trei ori pe an, dar specialiștii precizează că în luna aprilie planta are cea mai mare concentraţie de principii active.

Rețetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia

Infuzia reprezintă un adevărat elixir pentru întreaga activitate cerebrală, calmează durerile de cap şi arit­miile cardiace. Ceaiul se prepară amestecând 10 g (două linguriţe) de plantă uscată şi 250 ml apă (o cană). După ce a dat în clocot, ceaiul se acoperă, se lasă în repaos 10 minute, apoi se strecoară şi poate fi băut.
Doza recomandată: Se consumă două căni pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, şi seara, înainte de culcare.

Vinul tonic  din saschiu

Terapeuții  recomandă  vinul tonic preparat din 60 grame frunze uscate de plantă care se macerează într-un litru vin alb, timp de 10 zile. Vinul tonic  se prepară și cu un adaus de flori de mușețel și rădăcini  de lemn dulce ( câte două linguri din fiecare). Din acest vin tonic se recomandă câte o lingură înaintea meselor principale.

Decoctul

Decoctul se prepară  din 60 grame frunze la 1 litru apă care se fierbe 2 minute. Decoctul  se infuzează acoperit, timp de  10 minute; se consumă 2-4 căni pe zi, între mese.

Important!

Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, specialiștii vă recomandă să consultați medicul de familie, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist cu saschiu.

 

 

 

 

 

loading...
Loading...