Ceașca de sănătate: Sunătoarea este un tonic pentru echilibrul sufletesc

Ultima actualizare:

    Preparatele pe bază de sunătoare  acționeză  de 3 ori mai puternic decât  antidepresivele sintetice, fără a produce  efecte secundare foto: Pixabay
Preparatele pe bază de sunătoare acționeză de 3 ori mai puternic decât antidepresivele sintetice, fără a produce efecte secundare foto: Pixabay

An de an, pe plan mondial, mii de tone de sunătoare devin medicamente renumite pentru efectul lor asupra bolilor secolului. Este vorba despre depresie, hipertensiunea arterial, astm, obezitate și creșterea în greutate, afecțiunui cauzate de dezechilibrele emoționale.

Numeroase studii și teste de laborator care au fost realizate în Germania, au dovedit că sunătoarea, numită de cercetători ”planta sufletului” este un tonic benefic pentru echilibrul sufletesc.

Tratamentul cu sunătoare, un adjuvant pentru depresie  

Cercetătorii germani au ajuns la aceste concluzii în urma  unui experiment-gigant care a fost efectuat pe 3250 de pacienţi, suferinzi de diverse forme de depresie. Totodată, la rezultate similare au ajuns şi alţi cercetători din Statele Unite şi din Anglia.  De aceea, pentru prima dată în istoria medicinei alopate , tratamentul cu sunătoare este recomandat de medici ca adjuvant pentru depresie.

Sunătoarea, un antidepresiv recunoscut

Tratamentul cu preparate de sunătoare s-au dovedit salvatoare pentru cele patru categorii de depresii distincte: depresii reactive, cauzate de evenimentele negative din viaţa pacientului, depresii biologice (uneori moştenite), depresii psihiatrice, rezultate prin pierderea contactului cu realitatea şi depresii hibernale, apărute în sezonul rece, când lumina naturală a zilei este redusă în intensitate şi înlocuită cu lumină artificială.

Extractului de sunătoare este un medicament antidepresiv

Extractul de sunătoare acţionează în același mod ca medicamentele antidepresive şi determină scoarţa cerebrală să elibereze neurotransmițători care induc anumite stări emoţionale, cum ar fi optimismul, entuziasmul şi  tonusul psihic. Studiile realizate pe  pacienţii depresivi, care au consumat extract de sunătoare şi pulbere de sunătoare au arătat că, după două săptămâni de cură, majoritatea pacienţilor depăsesc starea de astenie şi încep să capete încredere în forţele proprii.

Sunătoarea tratează stările de teamă, stresul și afecțiunile cardiovasculare

„Numeroase studii au demonstrat că este cel mai puternic antidepresiv natural. Tratamentul cu sunătoare este recomandat pentru stări de teamă, tensiune şi stres. Datorită unei substanţe cu proprietăţi sedative, sunătoarea este eficientă mai ales în stări depresive“,  precizează Eta Niculescu, medic de familie. De asemenea, specialiştii susțin că sunătoarea este de un real folos şi în funcţionarea normală a sistemului digestiv, deoarece stimulează bila, protejează mucoasa gastrică şi reduce spasmele. Folosită sub formă de gargară, sunătoarea tratează cu succes inflamaţiile gâtului, gingiilor şi ale ganglionilor.  

Mai mult, datorită proprietăţilor antivirale şi antibiotice, planta tratează răcelile, sinuzita și  bronşita. Datorită substanțelor active din compoziția sa, sunătoarea vindecă  și afecţiunile cardiovasculare şi biliare. De asemenea,  vechii egipteni recomandau sunătoarea  pentru numeroasele ei proprietăți vindecătoare. ”Strămoşii noştri foloseau sunătoarea pentru proprietăţile sale afrodisiace, mai ales în cazul bărbaților, dar și  pentru a aduce liniştea sufletească şi un somn relaxant persoanei care o consumă, susține  medicul de familie.

Sunătoarea conţine peste 15 compuşi activi

Sunătoarea este renumită pentru substanțele active conținute printre care enumerăm colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile . Datorită acestora, sunătoarea este considerată o plantă miraculoasă. Saponinele au proprietăţi expectorante şi febrifuge; de aceea  ceaiul de sunătoare este foarte recomandat în tratarea răcelilor şi virozelor. Substanţele amare din sunătoare stimulează digestia, tratează hemoroizii şi alungă paraziţii intestinali.

Uleiul eteric atribuie acestei plante proprietăţi astringente şi cicatrizante la nivel extern. Planta combate depresia, nevrozele şi isteriile.  Sunătoarea este un excelent calmant, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, a nevrozelor, tratarea isteriei şi a nevralgiilor faciale.

Sunătoarea tratează cu succes rănile deschise

Planta tratează cu succes rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea, furunculele sau înţepăturile de insecte. Afecţiunile pielii mai pot fi tratate şi cu ajutorul unguentului din flori de sunătoare, ce poate fi procurat din farmaciile naturiste sau preparat acasă. Sunătoarea combate senzaţia de durere, de usturime şi de mâncărime, calmând suferinţele la nivelul pielii şi vindecând arsurile. Specialiștii  spun că uleiul de sunătoare aplicat pe piele poate vindeca alergiile, arsurile, iritaţiile şi eczemele.

Preparate din sunătoare  

Infuzia de sunătoare

Infuzia de sunătoare se prepară într-o linguriţă de plantă care se infuzează într-o cană cu apă fierbinte timp de 15 minute.  Se recomandă câte două căni de infuzie pe zi, un interval de trei săptămâni.  După o pauză de o săptămână, tratamentul poate fi continuat.

Pulberea de sunătoare

Sunătoarea se foloseşte și sub formă de pulbere. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă rasă de pulbere, pe stomacul gol, la ore fixe: 7, 13, 19 şi 22.

Tinctura de sunătoare

La fel de eficientă este şi tinctura de sunătoare, care se prepară (într-un borcan care se închide ermetic) din patru linguriţe de pulbere de sunătoare uscată, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar sau ţuică de secară de 50 de grade. Se închide borcanul și ingredientele se lasă la macerat la loc călduros. După 12 zile, tinctura se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici. Se foloseşte de patru ori pe zi, câte o linguriţă de tinctură diluată în puţină apă. Tratamentul trebuie urmat timp de  30  de zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net