Talpa gâștei este una dintre plantele renumite pentru efectele tonice asupra întregului organism. Cercetările recente au demonstrat că planta are efecte terapeutice de trei ori mai puternice decât valeriana în tratarea bolilor de inimă. Datorită substanțelor active din compoziția sa, precum vitamina A, C, E, taninul, flavonozi, acizi fenolici, dar şi leonurina, un compus specific, planta acționează ca antidepresiv, ca un calmant cadiac și gastric.


În studiile sale, Eugen Giurgiu, doctor în bichimie cu competențe în fitoterapie și nutriție recomandă preparatele din talpa gâștei persoanelor cu artimii cardiace de origine nervoasă, hipertensiune, pentru că reglează presiunea sângelor, dar și celor cu ischemie cardiacă, atât în forme dureroase, cât și nedureroase, în stări de anxietate, de neliniște, precum și în crizele de astm. 

Infuziile din talpa gâștei pot fi folosite și ca adjuvante în tratamentul bronșitelor, colitelor de fermentație și reumatismului. 

Cum se prepară și cum se administrează 

Siropul. Se preapră dintr-un litru de infuzie concentrată, adică nouă linguriţe la un litru de apă. După 10 minute de infuzare, se streacoară şi se adaugă 700 de grame de zahăr. Se lasă să fiarbă până se îngroaşă. După ce se îngroaşă, se adaugă zeama de lămâie şi se mai fierbe timp de trei, patru minute. Se păstrează în sticulţe sigilate. Se consumă dimineaţa, dar şi seara, înainte de culcare. 

Pulberea. Pulberea obţinută din talpa gâştei. Se consumă jumătate de linguriţă de trei ori pe zi. 

 
 
Loading...