Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) este una dintre plantele renumite pentru efectele tonice asupra întregului organism. Cercetările recente au demonstrat că această plantă este de trei ori mai puternică decât valeriana, în bolile de inimă


Datorită substanțelor active din compoziția sa, vitaminele A, C,E, taninuri, flavonoizi, glicozide A, acizi fenolici și leonurină, un compus specific, planta acționează ca antidepresiv, ca un calmant cardiac și gastric.

Eugen Giurgiu, doctor în Biochimie, recomandă preparatele din talpa-gâștei persoanelor cu aritmii cardiace de origine nervoasă, hipertensivilor, căci reglează presiunea sângelui, celor cu ischemie cardiacă, atât în forme dureroase, cât și nedureroase, în stări de anxietate, de neliniște și în crizele de astm.

Cum se prepară și cum se administrează talpa-gâștei

Pulberea

Se administrează jumătate de linguriță, de trei ori pe zi, în aritmii. Infuzia de talpa-gâștei poate fi folosite și ca adjuvant în tratamentul bronșitelor, colitelor de fermentație și reumatismului.

Siropul

Se prepară dintr-un litru de infuzie concentrată (9 lingurițe de plantă la un litru de apă). După 10 minute de infuzare se strecoată ceaiul și se adaugă 700 g de zahăr. Se lasă la fiert până se îngroașă, se adaugă zeama de la o lămâie, iar siropul se mai fierbe timp de 3-4 minute. Se păstrează în sticle sigilate. De asemenea, se adaugă câte 2 lingurițe de sirop la o cană de ceai. Se bea dimineața și seara, înainte de culcare.

 
 
Loading...