Ceașca de sănătate Un tonic remarcabil pentru organism-coacăzul negru

Ultima actualizare:

Nutriționiștii din numeroase țări apreciază că aromatele fructe de coacăz negru sunt un remediu remarcabil pentru cele mai frecvente boli ale acestui secol.

Valorea nutrițională a coacăzului negru    

În comparaţie cu alte fructe, coacăzele negre au cel mai mare conţinut de antioxidanţi. De aceea, numeroși terapeuți recomandă consumul preparatelor din coazăz negru persoanelor care vor să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.

Coacăzele negre se numără printre fructele foarte bogate în vitamina C. Cercetătorii au constatat că valorile acestei vitamine  variază în soiurile de coacăz negru între 60- 192 mg la 100 g fructe.

În același timp, în compoziţia coacăzului negru există anumite substanţe numite antocianine, un puternic antioxidant și, de aceea, coacăzele negre păstrează vitamina C,  în forma activă biologic în toate preparatele nutriţionale : infuzii, suc, sirop, vin sau în lichior.

În compoziția coacăzului negru, alături de vitamina C se regăsesc și   vitaminele: A, B2, B3, PP, alături de minerale esenţiale precum : magneziu, potasiu, calciu, fosfor, brom, fier şi zinc.

Ce afecțiuni tratează coacăzul negru

„Datorită nutrienţilor conţinuţi, coacăzele negre încetinesc procesul de îmbătrânire, îmbunătăţesc vederea, protejează sistemul nervos de radiaţii şi de radicalii liberi, combătând oboseala și hipertensiunea arterială. Totodată, administrate în cure de  trei săptămâni, fructele aromate de coacăz negru cresc puterea de memorare. De asemenea, coacăzele negre au efecte remineralizante, laxative, diuretice, depurative și hemostatice”,  precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul : ”Sănătatea noastră de fiecare zi”.

Opinia nutriționiștilor europeni

Datorită substanțelor active conținute,  coacăzele negre sunt recomandate de nutriţioniştii europeni în tratarea afecțiunilor digestive,  hepatobiliare, cardiace, scorbutului şi surmenajului. Coacăzele negre  au un nivel scăzut de calorii, de grăsimi saturate, de colesterol şi de zahăr. De aceea, preparatele din  coacăze negre stimulează secreţia sucului gastric, reduc procesele de putrefacţie şi măresc diureza.                                                                                                                                                                                                             

Reţetele săptămânii

Infuzia de coacăz negru

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia : Ingrediente: O linguriță de frunze la o cană de apă clocotită.

Preparare: Frunzele se pun în apa clocotită și se lasă la infuzat zece minute; apoi ceaiul se strecoară şi se consumă. Infuzia are efect depurativ şi tonic, combate oboseala şi tratează afecţiunile stomacului şi intestinelor. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi.

Siropul de coacăz negru are efect energizant

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 500 g fructe uscate și un litru de apă.

Preparare: Fructele de coacăz se fierb în apă la foc mic timp de 15 minute. Apoi infuzia se lasă să se mai răcească. După aceea,  în infuzie se adaugă o cantitate egală de zahăr și se continuă fierberea până când siropul dobândește consistența smântânii. În cazul infecțiilor urinare, se administrează câte o linguriță  la două ore, până la  încetarea simptomelor. 

În anemii și în oboseala cronică se administrează câte o lingură de sirop după mesele principale. Preparatul are efect energizant, sedativ, hipotensiv şi diuretic.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net