Monturile şi bătăturile sunt necazuri cu care se confruntă mulţi dintre noi în viaţa de zi cu zi. Remedii precum frunzele de pătlagină, rostopască sau de praz, lămâia şi usturoiul sunt remedii care ne scapă de necaz.


Femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să facă monturi, fie la ambele picioare, fie doar la unul.

Bărbaţii se confruntă mai rar cu această suferinţă şi atunci, spun specialiştii, poate fi vorba de consecinţa unei boli interne grave: artrită, gută sau diabet zaharat. În privinţa bătăturilor, acestea se formează datorită încălţămintei neadecvate.

Monturile, proeminenţe laterale ale degetelor mari de la picioare, sunt foarte dureroase şi antrenează probleme de ordin psihologic, estetic şi, desigur, material.

Apariţia oricărui mont deformează piciorul şi îngreunează mersul persoanei care se confruntă cu acest necaz. Mai mult, în astfel de situaţii, persoana în cauză trebuie să-şi cumpere tot mai des încălţăminte nouă.


Specialiştii precizează că apariţia monturilor se datorează mai multor factori: deseori este vorba despre factorii genetici care apar în anumite familii unde deformarea degetelor mari de la picioare se manifestă de la o generaţie la alta.

În alte cazuri, monturile se datorează factorilor dobândiţi: este vorba de doamnele care, din cochetărie, poartă încălţăminte strâmtă, cu un număr mai mic. Există şi monturi care sunt cauzate de anomaliile înăscute ale piciorului (cel plat sau cu degetul mare foarte lung), care predispun la deformarea piciorului.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, autorul noului volum „Tratamente naturiste în cosmetică," ne recomandă câteva remedii naturiste în tratamentul monturilor, care elimină disconfortul:


Pătlagină: Frunzele proaspete de pătlagină, bine spălate şi presate, se aplică seara pe mont. Deasupra acestora se pune un leucoplast care să menţină frunzele pe degetul afectat de mont. Peste noapte, piciorul cu mont se protejează cu un ciorap. Procedura se repetă zilnic până la dispariţia montului.

Suc de rostopască. Foarte eficient este sucul extras din tulpini tinere de rostopască. Leacul se aplică pe mont, de două ori pe zi, cu ajutorul unui tampon bine îmbibat în sucul proaspăt al plantei.

Praz macerat în oţet. Se taie un fir de praz, în formă de rondele, şi se pune la macerat într-o cană cu oţet timp de 24 de ore. Apoi, feliile de praz se aplică pe mont şi degetul afectat se înfăşoară cu un pansament. Acesta se schimbă a doua zi, dacă montul nu s-a retras.

Lămâie proaspătă. O feliuţă de lămâie, care se fixează pe mont, cu ajutorul unui panament are, de asemenea, un efect pozitiv. Procedura se repetă, seară de seară, până la dispariţia montului.

Usturoi cu iaurt. Se pisează usturoi (doi căţei) şi se amestecă într-un borcănel cu iaurt( două linguriţe). Se unge montul, seara, timp de 10-20 de zile. Se bandajează locul afectat şi se păstrează până dimineaţa când se spală montul cu apă călduţă. Terapia se repetă trei-patru seri.

Cum tratăm bătăturile


Bătăturile apar, de obicei, la picioare datorită încălţămintei incomode. Când este nouă sau prea strâmtă, aceasta afectează epiderma care se freacă de suprafaţa pantofului. Astfel, stratul de piele de la suprafaţă se îngroaşă şi se transformă în bătătură. Aceste excrescenţe pot să apară şi pe mâini, în urma unei munci fizice susţinute.

Ungeţi doar bătătura cu suc de usturoi, trei seri la rând. În jurul acesteia trebuie să aplicaţi o alifie pentru a proteja pielea. Deasupra aplicaţi un pansament. Bătătura se va desprinde cu uşurinţă.

Bătăturile pot fi tratate, de asemenea, cu remediile folosite pentru monturi. Încălţămintea nouă trebuie unsă în interior cu un tampon îmbibat cu ulei de măsline sau cu ulei de nucă de cocos. Procedura se repetă trei zile la rând. Astfel, pielea pantofului se înmoaie şi devine mai flexibilă.

 
 
Loading...